MNB: Idén 10,5, jövőre közel 8 százalékkal nőnek a bérek

béremelkedés, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az átlagkeresetek idén 10,5 százalékkal, jövőre pedig 7,9 százalékkal emelkednek, míg 2020-ban 6,8 százalékos növekedés várható - derül ki a Magyar Nemzeti Bank most publikált inflációs jelentéséből. A jegybank elemzői szerint az infláció idén 2,8, jövőre pedig 3,1 százalék lesz. A napokban bejelentett Növekedési Hitelprogram "fix" konstrukció 2020-ban egy százalékponttal emeli a kkv-k beruházási arányát, erősíti a kiszámíthatóságot és a versenyképességet.
Vágólapra másolva!

A bérek emelkedése jövőre is folytatódik a jegybank elemzői szerint, melynek fő oka, hogy a cafeteria egy része a bérekben jelenik majd meg, ezzel párhuzamosan csökken a szociális hozzájárulás mértéke, és továbbra is alacsony a munkanélküliség, ami versenyhelyzetbe hozta a vállalatokat.

A nemzetgazdasági bruttó átlagkeresetek emelkedése idén 10,5, jövőre pedig 7,9 százalékra tehető, míg 2020-ban 6,8 százalékot tehet ki - olvasható a ma kiadott Inflációs jelentésben.

A versenyszférában ezek az adatok minimálisan magasabbak: idén előreláthatólag 10 százalékkal, jövőre pedig 8,2 százalékkal növekednek a bérek.

A Magyar Nemzeti Bank az idei GDP bővülést 4,4 százalékra becsüli, jövőre 3,5 százalékos növekedést prognosztizál, és felfelé módosította a 2020-as előrejelzését 2,8-ról 3 százalékra.

Ami az inflációt illeti, a jelentés szerint

- mondta Balatoni András, a jegybank igazgatója a jegybank új Inflációs jelentésének ismertetésekor.

Az MNB legfrissebb negyedéves Inflációs jelentését ismertetve kiemelte: rövid távon a következő hónapokban a pénzromlás üteme kismértékben lassul, de enyhén 3 százalék felett lesz. A csökkenést alapvetően az üzemanyagárak hatása okozza, de ezt tompítja a jövedéki adó szeptemberi emelése, illetve a feldolgozatlan élelmiszerek vártnál nagyobb drágulása.

Fennmarad a folyó fizetési mérleg többlete, a külső finanszírozási képesség is magas marad - tette hozzá Balatoni András.

Az MNB előrejelzése szerint az államháztartás ESA-egyenlege idén a GDP 2,2-2,3 százalékát teheti ki, míg jövőre 1,7-1,8 százalékos hiány várható.

A jegybank által a napokban bejelentett Növekedési Hitelprogram (NHP) fix program és a BMW nagyberuházás azt eredményezi, hogy a növekedés fennmarad 2020-ig a vállalati beruházásoknál.

Az NHP fix ezermilliárdos kerete 2,5 százalékos hitel-kamatmarzsot biztosít kkv-k részére új beruházások céljára, és egyaránt erősíti a versenyképességet és a hosszú távú növekedést.

Az NHP fix hatása 2020-ban egy százalékponttal emeli meg a kkv-k beruházását a jegybank számításai szerint.