Itt épül Magyarország legnagyobb naperőműve

2018.09.20. 12:30

20 megawattos fotovoltaikus erőművet létesít Bükkábrányban a Mátrai Erőmű Zrt. - írja az Origóhoz eljuttatott közleményében a társaság. A beruházás egy korábbi meddőhányó 33 hektáros területén valósul meg. A létesítmény egy kisebb várost is el tud majd látni villamos energiával.

Hosszú távú fejlesztési stratégiájának megfelelően nagyszabású, megújuló energiatermelési beruházásokba kezd a Mátrai Erőmű Zrt.

A vállalat Bükkábrányban létesít új, 20 megawatt teljesítményű fotovoltaikus erőművet, melynek már le is tették az alapkövét.

A megújuló energiatermelési fejlesztésekkel olyan beruházási koncepciót kívánunk megvalósítani, amely mellett megőrizzük piaci pozíciónkat" – jelentette ki a beruházás kapcsán a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatósági elnöke. Dr. Valaska József hangsúlyozta: az ország energiastratégiájában kulcsszerepet betöltő vállalat kívánja 2030-ban is előállítani az itthon fogyasztott áram 15 százalékát, ami a hazai termelés ötödét jelenti.

Napelemek a Mátrai Erőmű Zrt. 16 megawattos naperőművében Visonta közelében: a vállalat most Bükkábrányban tette le új létesítményének alapkövétForrás: MTI/Komka Péter

A környezetbarát bükkábrányi létesítmény Magyarország legnagyobb naperőműve lesz

Megvalósítása egy bányaművelés után rekultivált, 33 hektáros területen történik, és nem élelmiszertermelésre alkalmas mezőgazdasági területen.

A naperőmű mintegy 4 ezer háztartást lesz képes ellátni villamos energiával.

A tervek szerint decemberben kezdődhet a próbaüzem, és 2019 tavaszától indul az üzemszerű működés.

A beruházást a Mátrai Erőmű Zrt. 25 százalékban saját erőből, 75 százalékban pedig bankhitelből fedezi.

A legújabb technológiával készülő, költséghatékony fotovoltaikus erőmű mintegy 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen elhelyezett polikristályos napelemből áll majd.