Újabb autóipari nagyberuházás Magyarországon

2018.09.20. 15:13

Az amerikai Sanmina 6,7 milliárd forintból fejleszti tatabányai gyárát 2022-ig, a beruházáshoz a kormány 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá. A kaliforniai székhelyű cég autóelektronikai és telekommunikációs berendezések gyártásával foglalkozik.

Innovatív autóipari befektetést hoz Magyarországra a világ egyik legjelentősebb ágazati beszállítója, amely világszerte 25 országban 75 gyárat működtet és 47 ezer embernek ad munkát. Az elektronikai eszközöket gyártó amerikai cég beruházásánál az állami hozzájárulást az indokolta, hogy a fejlesztéssel néhány éven belül 220, nagy hozzáadott értéket teremtő munkahely is létrejön.Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte, hogy a Sanmina beruházása megerősítette az amerikai vállalatok második helyét a befektetők között, hiszen a legfontosabb EU-n kívüli magyar exportpiacnak számító Egyesült Államokból 1700 vállalat 100 ezer munkahelyet működtet Magyarországon. Az idei első fél évben 8 új amerikai beruházás 1250 új munkahelyet hozott létre.

 

Hoffmann Károly, a Sanmina tatabányai üzemének ügyvezető igazgatójaForrás: MTI/Soós Lajos

A Sanmina-SCI az elmúlt 5 évben több mint 7 milliárd forintot fektetett már be Tatabányán, az ottani üzem így mostanra a cég legnagyobb európai gyártóbázisa lett. A társaság tavaly októberben, magyarországi működésének 20. évfordulóján jelentette be, hogy csaknem 200-zal emeli alkalmazottai létszámát Tatabányán és új gépsorokat telepít.

Az összesen 40 ezer négyzetméternyi üzem mellett a Sanmina az alsózsolcai ipari parkban további 30 embernek ad munkát precíziós fémmegmunkálással, telekommunikációs kapcsolószekrények, bázisállomások összeszerelésével foglalkozó üzemében. Az 1980-ban alapított cég globális árbevétele 2016-ban meghaladta a 6,5 milliárd, a tavalyi üzleti évben pedig megközelítette a 7 milliárd dollárt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK