Európában jöhetnek az első szankciók a Facebook ellen

2018.09.20. 17:30

Az Európai Bizottság komoly szankciókkal sújtaná a Facebookot, ha az amerikai techvállalat nem tesz eleget az uniós fogyasztóvédelmi előírásoknak.

Vera Jourová fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos közölte, hogy elfogyott az Európai Bizottság türelme. Kiemelte, hogy a Facebook korábban biztosította afelől, hogy decemberig átírják a felhasználási feltételeik még fennmaradt félrevezető elemeit, ez viszont nem történt meg.

Jourová szerint eljött a cselekvés ideje és elég volt az üres ígéretekből. A fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy ha az év végéig nem hajtják végre teljeskörűen a változtatásokat, akkor gyors lépésekre és szankciókra fogja felszólítani a fogyasztóvédelmi hatóságokat.

A bizottság tájékoztatása szerint a közösségi platform által elvégzett eddigi módosítások nagyon korlátozottak.

 

Az Európai Bizottság épületeForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A brüsszeli testület arról számolt be februárban, hogy történtek előrelépések, a Facebook és a Twitter működése azonban továbbra sem felel meg teljes mértékben a közösségi fogyasztóvédelmi szabályoknak. Mint írták, a jogellenes tartalmak bejelentésére és törlésének kérésére használt eljárást érintő változtatások nem elegendőek.

Ennek előzménye, hogy a bizottság tavaly márciusban felszólította a Facebookot, a Twittert és a Google+-t működtető Alphabetet, hogy mihamarabb hozzák összhangba működésüket az uniós előírásokkal a felhasználók megtévesztésének visszaszorítása érdekében.