Meglepőt lépnek a cégek a munkaerőhiány kivédésére

munkahelyvédelmi akcióterv, képesítés nélküli munkás, segédmunkás egy budapesti útépítésen
Vágólapra másolva!
A munkaerő megtartása érdekében nagy számban találkoztak az érdekképviseletek 2018-ban olyan cégekkel, amelyek soron kívül emeltek a béreken – értesült a Magyaridők.hu.
Vágólapra másolva!

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lapnak elmondta, országos átlagban még nem jellemző az előre nem tervezett fizetésemelés, de

korábban nem tapasztalt számban fordult elő az idén, hogy az általános, év eleji bértárgyalást követően, akár rövid időn belül újabb egyeztetést tartottak.

A soron kívüli béremelések elsősorban az alacsony fizetésű fizikai munkásokat érintették, jellemzően a középső országrészben és a Dunántúlon, a néhány száz főt foglalkoztató vállalatoknál Fotó: Rostás Bianka [origo]

Ezek általában a feldolgozóiparban történtek, de ott nagy számban, és

a fókusz alapvetően az alacsony fizetéssel rendelkező fizikai munkavállalókon volt, ahol a munkaerőhiány erősebben érezhető.

Mészáros Melinda szerint ez a munkaerőmegtartási módszer elsősorban a néhány száz főt foglalkoztató vállalatoknál jelent meg, és inkább a Dunántúlon és a középső országrészekben. A szakszervezeti vezető azt is hozzátette, hogy ezek az előre nem tervezett béremelések nem haladták meg a tíz százalékot, és jellemzően bérben, nem pedig egyéb juttatásban történtek.

A teljes cikk a Magyaridők.hu oldalán olvasható el.