Az Y generáció már lemondott a nyugdíjálomról

generációváltás a cégvezetésben, generációváltás, cég, vezető beosztás, fiatal és idős
Vágólapra másolva!
Pozitívabb jövőképpel rendelkeznek a mostani tizen- és huszonévesek, azaz a Z generáció tagjai az idősebb, Y generációhoz képest az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb felmérése alapján. Amíg az említett csoport 44 százaléka küzdelmesnek vagy elviselhetetlennek tartja a jelenlegi nyugdíjasok életét, az Y generációsok 56 százaléka van hasonló véleményen. Az időskori munkavégzéssel kapcsolatban is pozitívabb a hozzáállása a fiatalabb, jellemzően pályaválasztás előtt álló korosztálynak. Míg az Y generáció tagjainak 60 százaléka számít arra, hogy idős korában is dolgoznia kell majd, addig a Z generáció 50 százaléka gondolkozik hasonlóképp.
Vágólapra másolva!

Az Y generáció tagjai küzdelmesebbnek ítélik a mostani nyugdíjasok életét, mint a fiatalabb Z, vagyis az 1997 vagy azután született generáció tagjai – derül ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb kutatásából. A jelenlegi nyugdíjasok életét az Y generációba tartozó válaszadók 55,5 százaléka küzdelmesnek, vagy elviselhetetlennek tartja. Ugyanakkor a munkaerőpiacra most belépni készülő Z generáció tagjai ennél rózsásabban látják a mai nyugdíjasok helyzetét.

Az ebbe a korcsoportba tartozó válaszadók kevesebb, mint fele, 43,7 százalék gondolja úgy, hogy többnyire nehézségekkel kell szembenéznie a nyugdíjas évek alatt.

Forrás: Pulzus kutatás az OTP Nyugdíjpénztár megrendeléséből (2018)

Az időskorral kapcsolatos, eltérő generációs képek jól láthatóak az élethosszig tartó munkával kapcsolatos várakozások kapcsán is. Amíg a még jellemzően tanuló Z generáció tagjainak 47 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog, addig a már inkább aktív munkavállalónak számító,

jellemzően a húszas éveinek végén, harmincas elején járó korosztály 61 százaléka már lemondott a gondtalan nyugdíjas évekről.

Forrás: Pulzus kutatás az OTP Nyugdíjpénztár megrendeléséből (2018)

„A mostani kutatásunk is alátámasztotta azt, hogy lakosság egy igen jelentős része felismerte, valamit tenni kell annak érdekében, hogy megteremtse az anyagi szempontból is gondtalan nyugdíjaskor feltételeit. Ugyanakkor szomorúan tapasztaljuk, hogy fiatalok jelentős része az élethosszig tartó munkában látja a megoldást. Az OTP Nyugdíjpénztárnál mi hiszünk abban, hogy a boldog nyugdíjaskor nem csupán illúzió. Azonban ennek megteremtéséhez időben kell megkezdeni az anyagi felkészülést erre az időszakra, hogy azzal foglalkozhassanak, amivel igazán szeretnének – nyilatkozta Nagy Csaba az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A mai fiatalok úgy gondolják, nem lesznek gondtalan nyugdíjas éveik, pedig tudatos felkészüléssel és folyamatos megtakarítással ez elérhető Forrás: Shutterstock

A fiatalabb korosztály által remélt boldog nyugdíjaskor és az idősebb generációk tapasztalataira épít az OTP Nyugdíjpénztár nemrégiben indult Nyugdíj Mentor Program címet viselő kampánya, ahol egy hónapon keresztül nyugdíjas éveiket élő, korábbi munkájukat már hobbiként űző mentorok segítenek felkészülni huszonéves mentoráltjaiknak az álommunka és az élet kihívásaira. A kampány kalandjain keresztül mindenki megtapasztalhatja, hogy a fiatalok pozitív jövőképe nem csak illúzió, azonban ahhoz, hogy ez megvalósuljon tudatos pénzügyi felkészülés szükséges.