Robot segíti a gyógyszerészek munkáját egy patikában

tabletta gyógyszer pills pirula
Vágólapra másolva!
A debreceni tócóskerti gyógyszertárban robotkarok segítik a gyógyszerészek munkáját. A jelentős technológiai újításról a Tócós Patika cégvezetője, Bagosi Erik adott interjút a Webbeteg.hu-nak.
Vágólapra másolva!

A robot idén augusztusban állt üzembe és nemcsak abban segíti a gyógyszerészeket, hogy a pulthoz viszi a kért gyógyszert, hanem abban is, hogy a megrendelt és beérkezett árut átveszi, ellenőrzi és a helyükre is pakolja.

A gyógyszertárban korábban vonalkódos leolvasással vették át az árut, de ez rengeteg munkával járt, hiszen válogatni kellett az árut és a helyükre hordani. Ez a munkafolyamat most már teljesen kimarad, hiszen

a robot beöntő nyílásába helyezve a dobozokat egy futószalagos rendszeren keresztül történik meg a vonalkódok leolvasása, majd a megfelelő helyre pakolásuk.

A debreceni Tócós Patikában már robotok szállítják a kért gyógyszert az eladópulthoz Forrás: Shutterstock

A rendszer a gyógyszerek lejáratát is követi, így

még véletlenül sem kerülhet lejárt gyógyszer a vásárlóhoz, továbbá a leltározás is egy gombnyomásossá vált.

A Debrecenben felszerelt BD Rowa Vmax 160 modell két robot karral és teljes automata betároló rendszerrel működik, amilyen jelenleg még nincs máshol az országban. Budapesten és környékén egykaros robot vagy teljes automata betárolós rendszer nélküli robot létezik csak, teljes automata betároló rendszer pedig még két másik helyen van az országban.

A robot fő előnye Bagosi Erik szerint a gyorsabb kiszolgálás mellett az, hogy a gyógyszerész nem megy el a pulttól, így több ideje jut konzultálni a pácienssel.

A teljes cikk - képekkel - a Webbeteg.hu oldalán olvasható el.