Meredeken zuhant a külső adósság, de esett a BUX is

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Folytatódott a hazai részvénypiac lejtmenete a múlt héten, szemben a javuló nemzetközi hangulattal, valamint a hazai gazdaság kiváló teljesítményét tükröző adatokkal - olvasható a Takarékbank heti pénzpiaci összefoglalójában.
Vágólapra másolva!

Júliusban a bérdinamika ismét érdemben gyorsult, elérve a 12,8 százalékos növekedést, míg a folyó fizetési mérleg többlete – noha csökkent az egy évvel ezelőttihez képest – továbbra is jelentős többletet mutatott a második negyedévben, hozzájárulva a külső adósság meredek csökkenéséhez. A nettó külső adósság már a GDP 10 százaléka alá zuhant, és valószínűsíthető, hogy a jövő év végére a hazai gazdaság nettó hitelező lesz a külfölddel szemben, amivel a hazai gazdaság pénzügyileg a legstabilabb országok közé tartozhat.

Elgyengültek a hazai részvények

Jelenleg azonban a kiemelkedően kedvező gazdasági és vállalati kilátások sem elegendőek ahhoz, hogy a hazai részvénypiac emelkedő pályára álljon, miközben a BÉT-en forgó részvények továbbra is legalább 20-30 százalékkal alulértékeltek, mind nemzetközi összehasonlításban, mind az elemzői célárakhoz képest. Meredek süllyedés után a BUX kedden reggel érte el mélypontját 35500 pont alatt, innen 36400 pont közelébe emelkedett a szerdai zárásra, ahonnan újra lefordult az érdemben javuló nemzetközi hangulat ellenére, hogy végül 1,34 százalékos veszteséggel zárja a hetet.

Mindenféle indok és hír nélkül a keddi piacnyitást követően 9675 forintig adták az OTP-t, innen azonban élesen felpattant, az MNB bejelentéseinek hatására pedig 10000 forint fölé ugrott az árfolyam. Ezt a szintet ugyanakkor már nem tudta megtartani, így pénteken 9960 forinton fejezte be a kereskedést, ami 1,4 százalékkal alacsonyabb, mint egy héttel korábban volt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az OTP árfolyamára negatív hatással lehetett, hogy az Európai Bíróság lehetővé tette, hogy a hazai bíróságok egyéni feljelentés alapján újra megvizsgálhassák a devizahiteleket, hogy azok tisztességtelenek voltak-e, amennyiben nem adtak világos tájékoztatást az árfolyamkockázatról. Ezzel szemben nem volt hatással a kereskedésre, hogy Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerint
az OTP profitja idén elérheti az 1 milliárd eurót, ami érdemben magasabb, mint az elemzői várakozások.

A Mol a héten 2824 és 2930 forint között hullámzott, egy hét alatt 2,1 százalékot veszítve értékéből. A Richter beszorult az 5000 és 5165 forint közötti sávba, noha a hét közepén egy rövid emelkedéssel próbálkozott, a hét végére ez is kifulladt, végül 0,1 százalékkal gyengült a múlt hét során. A kereskedésre annak sem volt érdemi pozitív hatása, hogy a román hatóságok megadták az engedélyt a román nagykereskedelmi leányvállalat további működéséhez. Noha péntek reggelig stabilan tartotta magát, péntek délután már a Magyar Telekom is esni kezdett, a múlt hét során így 0,86 százalékkal került lejjebb.

Lépett az MNB, erősödött a forint

A várakozásoknak megfelelően ugyan nem változtatott a kamatokon az MNB Monetáris Tanácsa, a forint nagyot erősödött az MNB új intézkedéseinek köszönhetően. Az MNB bejelentette, hogy érdemben átalakítja monetáris politikai eszköztárát, így megszűnik a 3 hónapos betét, a kötelező tartalékra és a preferenciális betétre az alapkamatot fizeti, az irányadó eszköz pedig a kötelező tartalék lesz. A monetáris kondíciókat a jövőben a likviditást nyújtó swap-állomány és a kamatfolyosó kombinációjával alakítja ki.

Az év végéig kivezeti a monetáris politikai célú kamatcsere, eszköz- és a jelzáloglevél-vásárlási programot. Ugyanakkor annak érdekében, hogy a kkv hitelezés során is emelkedjen
a fix kamatozású hitelezés részaránya, bevezetésre kerül a Növekedési Hitelprogram Fix 1000 milliárd forintos keretösszeggel.

A forint tehát a múlt héten 0,2 százalékkal erősödött az euróval szemben, és mivel az euró is 1,04 százalékkal erősödött a dollár ellenében, a forint a dollárral szemben 1,3 százalékkal értékelődött fel. Így a forint felülteljesítette a régiós devizákat. A javuló nemzetközi hangulatban a feltörekvő devizák többsége is erősödött.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Újabb történelmi csúcson az amerikai tőzsdék

Szinte folyamatos emelkedés jellemezte a nemzetközi részvénypiacokat, a Dow Jones és az S&P 500 pedig történelmi csúcsot is döntött. Az emelkedés döntő részben annak volt köszönhető, hogy enyhültek a kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak, annak ellenére, hogy Donald Trump amerikai elnök végül bejelentette az újabb, 200 milliárd dollár értékű, kínai termékekre kivetendő védővámot. Ez azonban egyelőre csak 10 százalékos mértékű lesz, a 25 százalékos várakozásokkal szemben.

Szintén enyhítette a feszültségeket, hogy bár Kína ellenlépéseket vezetett be, ennek mértéke azonban csupán 60 milliárd dollárnyi amerikai termékre vonatkozik, és több árucikkre lefelé módosították a vámtarifát. Kína eközben arra készül, hogy más országokkal szemben csökkenti a vámterheket, valamint gazdaságélénkítő eszközökkel csillapítja a kereskedelmi háborúból származó esetleges károkat.

Összességében tehát az európai indexek 2,4-3,1 százalékkal, az amerikaiak közül pedig a Dow Jones 2,25 százalékkal, az S&P 500 0,85 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékkal került lejjebb.