Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

2018.09.25. 15:32

A Béres Gyógyszergyár új gyárrészleget avatott. A beruházás keretében a cég bővítette kutatás-fejlesztési bázisát és minőségellenőrzési laboratóriumát, valamint újabb termékek előállítását szolgáló gyárterületet is kialakítottak. A szeptember 25-i avatáson ünnepi beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

A Béres Gyógyszergyár mostani beruházása a három évvel ezelőtt elindult nagy ívű fejlesztésének újabb fontos állomása, melyre többek között azért volt szükség, hogy a növekvő lehetőségekkel, a gyártókapacitás jelentős bővülésével a kutatás-fejlesztés és a minőségellenőrzés is lépést tudjon tartani.

A vállalat gyártóüzeme 23 éve működik Szolnokon. Ez idő alatt a gyárban, a jelenlegi beruházást is figyelembe véve, 10 milliárd forint feletti értékben történt ingatlan-, gép- és eszközfejlesztés, energia-megtakarítási és környezetvédelmi beruházás, valamint integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Béres Gyógyszergyár szolnoki gyára új laborépületének avatásánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A beruházás keretében egy 2500 négyzetméter alapterületű, használaton kívüli üzem átalakításával korszerű minőségellenőrzési laboratóriumot hoztak létre, bővítették kutatás-fejlesztési bázisukat, és újabb termékek gyártási feltételeit megteremtő gyártóterületet alakítottak ki.

A beruházás értéke 3,2 milliárd forint volt, amelyhez a Nemzetgazdasági Minisztérium (ma: Pénzügyminisztérium) Nagyvállalati Beruházási Támogatás Programja keretében 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. A beruházás 37 új munkahelyet teremtett, így a helyben foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről mára 300 fő fölé emelkedett.

A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében a gyógyszerészek világnapja alkalmából emlékeztetett arra, hogy Magyarországon közvetlenül 14 ezer embernek ad munkát az ágazat, közvetve pedig 34 ezer családnak nyújt megélhetést. 

A kormányfő beszédet mond a Béres Gyógyszergyár szolnoki üzeme kapacitásbővítő beruházásának avatásánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő elismerően szólt a Béres sikertörténetéről, és kijelentette, hogy ilyen történetekből kellene még sok Magyarországnak.

Kiemelte, hogy a cég magyar tudással, fejlesztéssel és munkaerővel dolgozik, majd megjegyezte, hogy a mi szívünkhöz természetesen az a siker áll a legközelebb, ami piros-fehér-zöld színű.

A miniszterelnök a magyar gazdasági teljesítményéről azt mondta, hogy a gazdaság ma évi 4-5 százalék közötti ütemben növekszik, ez a szám 2010-ben a nullához volt közel. Hozzátette, hogy a foglalkoztatottság csaknem 70 százalékos, 2010-ben ez az 55 százalékot sem érte el, viszont ma már mondhatjuk, hogy közel a teljes foglalkoztatottság.

Orbán Viktor szerint el kell érni, hogy a hazai tulajdonú vállalatok részesedése a magyar exportból a jelenlegihez képest legalább 50 százalékkal növekedjen. A magyar gazdaság 4-6 százalék közötti növekedéséhez kellenek a nemzetközi nagy vállalatok is, de csak azokra nem lehet támaszkodni. A magyar gazdaság akkor lesz biztonságban, ha a hazai vállalatok és vállalkozások súlya az országban meghaladja majd a nemzetközi vállalatokét - tette hozzá.