A mesterséges intelligencia eléri majd a kkv-kat is

2018.09.25. 18:31

A kiterjesztett mesterséges intelligencia egyelőre még inkább a nagyvállalatok üzleti folyamatait érinti, azonban a kormánynak is az a célja, hogy ezeket a cégeket összekapcsolja a hazai kis- és középvállalatokkal. Ez a Joint Venture Szövetség (JVSZ) mesterséges intelligencia üzleti alkalmazásáról, és gazdasági hatásairól szóló konferenciáján hangzott el.

A kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra Európa első 5 olyan országa közé kerüljön, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Ehhez erős magyar vállalkozások, stabil munkahelyek és növekvő bérek kellenek. Ezzel fog foglalkozni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is az elkövetkező években – mondta Szigeti Ádám, az ITM helyettes államtitkára a konferencián.

A stratégiai célok eléréséhez az innovációs és kutatási, valamint az oktatási rendszer struktúraváltása zajlik, hiszen a jövő technológiai újításainak üzemeltetéséhez a hozzáértő humánerő megteremtése is kulcsfontosságú – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az IBM bemutatta a konferencián az IBM Project Debater-t, melyet már hat éve fejleszt, de egész eddig hallgatott róla. Ennek keretében egy olyan, felhőalapú szoftvert hoznak létre, amely - jelentős mennyiségű adat és szöveg értelmezése alapján - önálló véleményt alkot, méghozzá komplex mondatokban.

A kiterjesztett mesterséges intelligencia a jövőben egyre inkább eljut a kkv-k világába isForrás: Shutterstock

A Project Debater, amelyet felhő alapú szolgáltatásként kíván nyújtani az IBM a jövőben, segítséget jelenthet az emberek számára azáltal, hogy bizonyítékokon alapuló érveket nyújt, és korlátozza az érzelmek, az elfogultság vagy a kétértelműség befolyását – mondta Aco Vidovic, a IBM fejlesztési ökoszisztéma központ közép-kelet-európai vezetője.

A konferencián bejelentettek egy nemzetközi, 8 országra kiterjedő hallgatói versenyt is. Ezzel azt szeretnék kipróbálni, hogy miként lehet bevezetni a köztudatba, hogy a mesterséges intelligencia (AI) nem 20-30 év múlva lesz az életünk része, hanem akár már a jelenben is elérhető.

A versenyt az IBM és iLex szervezi, kifejezetten felsőoktatási szervezetek számára. A versenyzőknek egy robotot kell elkészíteni, amit nemzetközi szinten fognak elbírálni.

A témáról bővebben olvashatnak az Infostart.hu oldalon.