Csokoládéválság: 30 év múlva örökre eltűnhet a világ kedvenc édessége

csoki,csokoládé
Vágólapra másolva!
Több tanulmány is arra figyelmezteti a világ csokoládékedvelőit, hogy már csak harminc évük van hátra, amíg élvezhetik kedvenc édességüket. Ugyan csokiból most még bőven jut mindenkinek, ez azonban nem sokáig marad így, mert a klímaváltozás, a kártevők és a különböző betegségek miatt veszélybe kerültek a kakaóültetvények.
Vágólapra másolva!

A globális csokoládépiac egyre csak növekszik, 2025-re már a 2015-ös méretének a duplája lesz. Ráadásul a csokit nemcsak élvezetből fogyasztjuk, hiszen számos pozitív egészségügyi hatása is van, többek között:

  • lassítja az öregedést,
  • antioxidáns hatású,
  • csökkenti a stresszt,
  • valamint szabályozza a vérnyomást.
illusztráció Forrás: AFP/John Thys

Hagyományosan a csokoládé felét Nyugat-Európa és Észak-Amerika fogyasztja el, míg a legédesszájúbbak a svájciak, akik 2017-ben 8 kilogrammot ettek meg fejenként. Ennek ellenére a jövőben nem ezek az országok jelenthetik a legnagyobb lehetőségeket a gyártóknak, hanem Kína és India. Mindkét ország lakossága meghaladja az 1 milliárdot és folyamatosan növekszik, ugyanakkor bővül és gyarapszik a helyi középosztály is.

India jelenleg a leggyorsabban növekvő csokoládépiac, a kereslet pedig fokozatosan emelkedik az utóbbi néhány évben.

Indiában 2016-ban már 228 tonna csokit ettek meg, ez pedig éppen a kétszerese a 2011-es adattnak. Kínában a csokoládé sokáig nehezen beszerezhető árunak számított, a 80-as években csupán 1 kilogrammot fogyasztott évente az átlagos kínai.

illusztráció Forrás: AFP/Sia Kambou

Ma már az új trendek miatt sokféleképpen fogyasztunk csokoládét. A kávézás elterjedése miatt pedig még több csoki fogy, mint eddig valaha. Az internet megjelenését követően a tehetősebb kínaiak már külföldről szerezték be a jó minőségű csokoládét, ez pedig arra készteti a helyi vállalatokat, hogy növeljék és fejlesszék kínálatukat.

Miközben a világ egyre nagyobb részét kellene kiszolgálni, a csokoládétermelők szenvednek.

A kakaó termesztése csak nagyon speciális környezetben lehetséges, így viszonylag kevés olyan hely van a világon, ahol ez lehetséges. A vezető kakaótermelő régiók közé tartozik Elefántcsontpart, Ghána és Nyugat-Afrika, ők adják a globális csokitermelés felét. A klímaváltozás miatt azonban egyre nehezebb számukra is olyan területeket találni, amely igazán megfelelő, ezért egyre magasabban fekvő részeken alakítják ki az ültetvényeket.

illusztráció Forrás: AFP/Orlando Sierra

A kakaófákra ugyanakkor nagy veszélyt jelentenek a kártevők és a különféle betegségek. Becslések szerint emiatt a globális kakaótermelés 30-40 százaléka megy kárba évente. Elefántcsontparton még júniusban jelentették be, hogy 100 ezer hektárnyi kakaóültetvényt pusztítanak el, mert egy növénybetegség fertőzte meg az ott található fákat. Indonéziában, amely a világ harmadik legnagyobb kakaótermelője, már 2010 óta csökken az előállított kakaó mennyisége a rossz időjárási viszonyok és az egyre inkább öregedő fák matt.