A  The Guardian című brit lap közölt cikket arról, hogy friss műholdfelvételek tanulsága szerint Kína annak ellenére bővíti - méghozzá nem csekély mértékben - energiatermelésre használt szénerőművi kapacitásait, hogy korábban ígéretet tett arra, nem teszi. Vagy ha igen, csak előre egyeztetett módon, ügyelve a kílmacélokra.

Műholdak bukatták már le Kínát korábban is, például a Dél-kínai tenger beépítése kapcsán. Most egy szatellit a földből kinövő infrastrukturális fejlesztéseket leplezett le, melyek azt mutatják, hatalmas bővítések zajlanak olyan helyszíneken, amelyek fokozatos leépítésére korábban a pekingi vezetés ígéretet tett.

Műholdfelvételek igazolják, hogy Kína szénerőműveinek jelentős bővítésén dolgozikForrás: Planet Labs Inc.

Egy friss jelentés szerint, az építkezések vélhetően annak a hatalmas projektnek a részei, amelynek keretében Kína mintegy 259 gigawattal bővíti szénerőművi kapacitásait. 

Ez óriási szám, ha a kivitelezési munkák elkészülnek, azzal 25 százalékkal nő az ország szénre épülő energiatermelő kapacitása. Csak összehasonlításként: az Egyesült Államok szénerőművi kapacitása összesen 266 gigawattnyi.

A jelentést kiadó CoalSwarm - egy nemzetközi környezetvédelmi nonprofit csoportosulás - arra figyelmeztet, hogy ilyen mértékű kapacitásbővítés

a párizsi klímacélok látványos semmibevétele, és ha elkezdődik a kibocsátás, az rettenetes terhelést jelent a bolygó légkörének.

A csoport nyilvánosságra hozta műholdfelvételek tanulsága szerint számos erőmű telephelyén új felépítmények azonosíthatók. Legfőképpen a hűtőtornyok megszaporodása utal a kapacitások bővítésére.

Huai'an város erőművének hűtőtornyai: Kína ígérete ellenére bővíti szénerőművi kapacitásaitForrás: AFP/Imaginechina/Zhang Zhaojiu

Ez eltér Peking korábbi vállalásaitól, de legalábbis jelentősen veszélybe sodorja azok tarthatóságát.

Az ország jelenlegi ötéves erőműépítési terve értelmében, 2020-ban a szénalapú energiatermelés kapacitása nem haladhatja meg az 1100 gigawattot. A mostani 259 gigawattos bővítéssel viszont hamarpsan 993 gigawattra nő a névleges kapacitás.

Ugyanakkor ehhez hozzá tartozik, hogy a bővítések már a 2014-2016-os időszakban elkezdődtek. Mégpedig azután, hogy a központi vezetés tartományi szintre helyezte a szénerőművek fejlesztésére vonatkozó döntéseket.

Ennek nyomán országos szinten háromszorosára ugrott a kiadott építési engedélyek száma a 2013-2015-ös időszakhoz képest, amihez - látszólag - Pekingnek közvetlenül nem volt köze.

Sőt, a központi kormányzat 2016-ban és 2017-ben is igyekezett visszafogni a fejlesztéseket, vagy némelyiket megtorpedózni, ami az ország nemzetközi megítélése miatt is fontos volt a kínai vezetés számára.

Most viszont úgy tűnik, hogy ez megváltozik.

A CoalSwarm felhívja a figyelmet arra, hogy Kína rendelkezik a világ szénerőművi kapacitásainak felével, ezért sem energetikai, sem környezetvédelmi szempontból nem mindegy, mi történik a hatalmas országban ezekben a vonatkozásokban.