Ők a legsikeresebb sportügynökök, akik bábként mozgatják a piacot

Real Madrid pay tribute to Cristiano Ronaldo Madrid Spain Cristiano Ronaldo top goalscorer CEREMONY Real Madrid Football Club SPORT Honor Soccer TROPHY Santiago Bernabeu stadium silver boot award SQUARE FORMAT
MADRID, SPAIN - OCTOBER 02: Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) poses with his manager Jorge Mendes (R) during a tribute ceremony in his honour for becoming the team's all-time top goalscorer with 324 goals at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, on October 02, 2015. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A világ ötven legsikeresebb sportügynöke idén 33,4 milliárd dollár összesített értékben segített szerződést kötni ügyfeleinek, miközben 1,6 milliárd dollárral gazdagodtak. Bemutatjuk, hogy kik a legmenőbbek a szakmában, valamint azt is, hogy milyen szerződéseket kötöttek és mennyi jutalékot kaptak.
Vágólapra másolva!

A Forbes magazin idén is összeállította a listáját az ötven legtehetősebb sportügynökről. Az élen zsinórban hatodik éve Scott Boras baseball ügynök áll, aki az idén kilenc olyan szerződést íratott alá ügyfeleivel, amelyek értéke meghaladta a 100 millió dollárt. Max Sherzernek és Stephen Strasburgnak, a Washington Nationals dobóinak 210 milliós, illetve 175 milliós szerződést tett az asztalra, míg Chris Davis Baltimore Orioles-szal kötött megállapodása 161 millió dollárt ért.

Az ő nevéhez fűződik minden idők harmadik legnagyobb összegű szerződése is, amelyet még 2000-ben harcolt ki egykori ügyfelének, Alex Rodrigueznek.

A 10 éves megállapodás értéke 252 millió dollár volt. A rekordot, amely szintén Rodriguez nevéhez fűződik, három éve döntötte meg Giancarlo Stanton, a Miami Marlins baseball csapatának játékosa, aki 2015-ben írt alá 12 évre szóló, 325 millió dolláros szerződést.

Scott Boras és Jake Arrieta Forrás: AFP/2015 Getty Images/Stephen Dunn

Scott Boras az idén összese 1,88 milliárd dollár értékben kötött szerződéseket, saját maga pedig 105 millió dollárt jutalékot kapott. A szuperügynök idén is készül még nagy dobásra, hiszen a 25 éves Bryce Harper új szerződésének értéke akár a 400 millió dollárt is megközelítheti. A Boras Corp vállalat, amely az ő nevét viseli, idén az ötödik legértékesebb sportügynökség lett a Frobes szerint.

A lista második helyére Jorge Mendes került, aki jelenleg a világ legelismertebb futballügynöke.

Idén eddig 1 milliárd dollárt keresett focistáinak, maga pedig 100 millió dollárt tehetett zsebre. Mendes portugál ügynöksége, a Gestifute International 2018-ban is uralta a világ legértékesebb sportágát. Az idei legnagyobb üzletei közé tartozott Cristiano Ronaldo átigazolása a Juventushoz. A Real Madrid 117 millió dollárért adta el a játékost az olasz csapatnak. Mendes ügyfelei között van még a Bayern München szélsője, James Rodríguez, a Paris Saint-Germain középpályása Ángel Di María, valamint a Manchester City Bernardo Silvája.

Cristiano Ronaldo és Jorge Mendes Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Szerződések tekintetében továbbra is a labdarúgás és a baseball hozza a legtöbb pénzt a játékosoknak és az ügynököknek, ráadásul mindkét sportágban igen magas jutalékot kérnek a legjobbak.

A Forbes idei listájának első tíz helyezéséből hetet foglalnak el baseball vagy labdarúgó ügynökök. Ezért nem is meglepő, hogy a harmadik helyen álló Jonathan Barnett is a labdarúgás világában tevékenykedik, ahol idén 800 millió dollár értékben kötött szerződéseket. Londoni vállalata, a Stellar Group ügyfelei között szerepel a Real Madrid játékosa, Gareth Bale, a Manchester United tehetsége Jesse Lingard, valamint az utóbbi évek egyik legjobb kapusa, Jordan Pickford is.

A negyedik helyre Jeff Schwartz került, aki 1,7 milliárddal tette gazdagabbá ügyfeleit, ő maga pedig 66 millió dollárt keresett. A kosárlabda szuperügynök olyan játékosokat menedzsel, mint Blake Griffin, Kevin Love és Nikola Jokic.

Scott Boras Forrás: Getty Images/2018 Billie Weiss/Boston Red Sox/Billie Weiss/Boston Red Sox

A legnagyobb előrelépő a szintén kosárlabda ügynök, Leon Rose, aki tavalyi 26. helyezése után idén már a 13. név a listán.

Ő 2018-ban 600 millió dollár értékben kötött szerződéseket. Az utóbbi években több komoly megállapodás fűződött a nevéhez, köztük Karl-Anthony Towns 189 millió dolláros, valamint Devin Booker 157 millió dolláros szerződése.

Érdemes megjegyezni, hogy a világ vezető ligái és sportszövetségei eltérő jutalékot engednek a sportügynököknek: az NFL (amerikai futball liga) 3 százalékot, az NHL (hoki liga) és az NBA (kosárlabda liga) 4 százalékot, az MLB (baseball liga) 5 százalékot, míg a FIFA (labdarúgás) ennek a dupláját, 10 százalékot. Ezért fordulhat elő, hogy hiába kötött valaki nagyobb összértékben szerződéseket, mégis hátrébb került a listán, hiszen összességében maga kevesebb pénzt keresett.