Így legyen egy mezőgazdasági vállalkozással sikeres

Gyüttment Fesztivál kecske
Vágólapra másolva!
Szabados Vivien Bianka és Szabados Andor a Kecsegtető Kecskefarm fiatal, frissdiplomás alapítói sikerük nyomán számtalan kérdést kaptak vállalkozószellemű érdeklődőktől egy hasonló, mezőgazdasági vállalkozás indítása kapcsán, amelyekből egy nagyon részletes és jól használható, gyakorlatias leírás született. Így indítson vállalkozást őstermelőként!
Vágólapra másolva!

Tejtermelő állattartóként, sajtkészítőként - munkanélküliként vagy munka mellett - élelmiszeripari/tejipari végzettség nélkül az őstermelői státusz ajánlható.

Ez az egyetlen forma, ami mellé nem kell végzettség.

Először a Magyar Államkincstárnál kell regisztrálni levélben, a megfelelő nyomtatványon. Válaszként megkapjuk az ügyfélazonosító számot, amellyel a területileg illetékes NÉBIH kirendeltségen dolgozó hatósági állatorvost kell megkeresni tenyészetkódért és tartásihely-azonosítóért pár adat megadásával. Ezt követően a falugazdásznál kell kiváltani az őstermelői igazolványt, majd a hatósági állatorvosnál kell kistermelőként regisztrálni és kérni a termék előállítására szolgáló helyiség kialakításához szükséges a hivatalos iránymutatást.

Még végzettség sem szükséges ahhoz, hogy őstermelőként állattartással vagy tejtermeléssel, sajtkészítéssel foglalkozzunk Forrás: Facebook/Gyüttment Fesztivál

Főállás mellett csak jövedelemadó és NAK tagdíjat kell fizetni, ha pedig az őstermelő főállásban dolgozik, akkor jó lehetőség a kata választása, ami havi 50 ezer Ft-ban maximálja az adóterheket, kivéve pár kisebb adót, mint iparűzési adó vagy egészségügyi hozzájárulás.

Lehet vállalkozóként is végezni ezt a tevékenységet, ami akkor előnyös, ha pályázatokból szeretne pénzhez jutni a termelő vagy hitelt venne fel.

Ehhez azonban már mindenképp szükséges legalább egy sajtkészítő OKJ-s végzettség.

Az értékesítés csak saját gazdaságban a végfogyasztónak vagy saját megyében és Budapesten a gazdaság helyétől légvonalban számítva legfeljebb 40 kilométeres belföldi távolságra lévő piacon, vásáron, rendezvényen vagy engedélyezett ideiglenes árusítóhelyen szintén végfogyasztónak, illetve kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek lehetséges.

Az érdeklődők sokkal több tanácsot, információt tudhatnak meg a Magyarmezőgazdaság.hu cikkéből.