Kamatot emelt a Fed

Horizontal Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AF
Jerome Powell, a Fed új elnöke
Vágólapra másolva!
Kamatot emelt az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) szerdán, idén immár harmadik, 2015 decembere, a kamatemelési ciklus elindulása óta pedig nyolcadik alkalommal.
Vágólapra másolva!

A Federal Reserve monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC)

a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 2,00-2,25 százalékra emelte az irányadó kamatsávot.

A testület ezt megelőzően júniusban emelte ugyancsak 25 bázisponttal a kamatsáv széleit, augusztusban változatlanul hagyta.

Jerome Powell, a Fed elnöke Forrás: AFP/Saul Loeb

A döntés indoklásában a gazdaság jó teljesítményét nyugtázva a Fed megerősítette szándékát a monetáris szigorítás folytatására a jövő évre is.

A Fed azonban most első alkalommal hagyta ki döntésének indoklásából a monetáris politikájára alkalmazott "alkalmazkodó" (accommodative) jelzőt, jelezve ezzel, hogy a jövőben sokkal inkább semleges, mint gazdaságösztönző vagy a túlfűtöttséget fékező monetáris politikát kíván folytatni.

A Fed javított növekedési előrejelzésén. Eszerint az idén 3,1 százalékos GDP-növekedésre számít a három hónappal ezelőtt tett 2,8 százalékos prognózis helyett.

A jövő évi növekedési előrejelzést 2,5 százalékra javította 2,4 százalékról, a 2020-ason viszont nem változtatott, 2,0 százalékon hagyta.

A Fed most első alkalommal adott előrejelzést a 2021-es növekedésre, 1,8 százalékot jelölve meg a GDP bővülésére.

Hasonlóképpen először tett előrejelzést a 2021-es munkanélküliségi rátára vonatkozóan is a Fed, amelynek 3,7 százalékra emelkedését várják a 2020-as 3,5 százalékról. A Fed megemelte az idei prognózisát is a munkanélküliségi rátára, a júniusban tett 3,6 százalékról 3,7 százalékra. A 2019-est viszont változatlanul 3,5 százalékon hagyta.

Az inflációra vonatkozóan a Fed a júniusi prognózisban 2,1 százalékot jelezett az idei évre, a jövő évre és 2020-ra egyaránt. Ezt csak a 2019-es évre vonatkozóan módosította 2,0 százalékra és 2,1 százalékos prognózist tett 2021-re is.

A FOMC tagjainak előrejelzései alapján idén még egy, jövőre pedig három kamatemelést terveznek. Ezt a feltételezett kamatpályát a döntés mostani megszövegezése is megerősíti.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.