Több mint 580 millió értékben, mintegy 41 millió hamis terméket foglaltak le tavaly az Európai Unió külső határain a tagállamok vámhatóságai. A legtöbb hamisított árucikk élelmiszer volt.

Noha a lefoglalt áruk száma és értéke csökkent a 2016-os adatokhoz képest, a mindennapos használatú, egészségre és biztonságra veszélyes termékek aránya 43 százalékra nőtt. Legnagyobb arányban élelmiszeripari termékeket (24 százalék), játékokat (11 százalék), cigarettát (9 százalék) és ruhákat (7 százalék) koboztak el a hatóságok – írja az Agrárszektor.hu. A lefoglalt termékek 65 százaléka tengeren keresztül érkezett az EU-ba, ezt a légi szállítás követte 14 százalékkal, valamint a közút és a posta 11 százalékkal. A hamisítványok legnagyobb része Kínából származik, a hamisított ruhák többsége viszont Törökországból, a gyógyszerek pedig Indiából.

A kakaó csomagolását szinte hibátlanra sikerült hamisítani - nem így az illatát és a színétForrás: Nébih

 A brüsszeli közlemény szerint az elkobzott áruk mintegy 90 százalékát megsemmisítették. A hamisított áruk behozatalának megfékezése javítja a foglalkoztatottságot, és segíti a gazdaság egészét. Az Európai Unió támogatja a szellemi tulajdon védelmét, folytatja a fogyasztók egészségének és a vállalkozások megóvását.