A lehűlés miatt nagyon keresettek a gázfűtéses lakások

Ingatlan áremelkedés
Vágólapra másolva!
Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az eredményeket értékelve elmondta, hogy májust követően kezdett jelentősen növekedni az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma. Júniusban éves összevetésben 12 százalékkal, júliusban már 15 százalékkal, augusztusban pedig 24 százalékkal volt magasabb az egy lakásra jutó kereslet, ezt követte a szeptemberi 41 százalékos éves növekedés.
Vágólapra másolva!

Az ingatlan.com keresleti piacot bemutató elemzése az őszi lehűlés apropóján több mint 400 ezer szeptemberi érdeklődés alapján azt is megvizsgálta, hogy a lakásvásárlást tervezők körében melyik típusú fűtési megoldás a legkeresettebb. Az eredményekből kiderül, hogy a cirkófűtéses lakások kiemelkednek a mezőnyből, az érdeklődők 32 százaléka szeretne ilyen lakást. Második helyen állnak a gázkonvektorral ellátott lakások, a lakáskeresők 16 százaléka szeretné ezt a megoldást. A távfűtés lakások részesedése pedig 11 százalékos.

Balogh László elmondta, hogy a lakáskeresők a cirkófűtést tartják az egyik leggazdaságosabbnak. A gázkonvektoros fűtés népszerűsége pedig azzal magyarázható, hogy jelentős a garzonlakások iránti kereslet, márpedig ezek nagy részében ez a típus a jellemző.

A távfűtés magas aránya pedig a panelek népszerűségének köszönhető.

Érdekes, hogy a viszonylag elterjedt fűtéstípusként ismert házközponti fűtés nem tartozik a legnépszerűbbek közé, a kereséseknek csak a 8 százalékát adja" - mondta a szakember. Utalt arra is, hogy a legkorszerűbb fűtéstípusok, például a hőszivattyús vagy falfűtéses megoldások részesedése viszonylag alacsony, ennek a magyarázata, hogy a szóban forgó lakások jellemzően a legmagasabb négyzetméterárú ingatlanok közé sorolhatók.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Balogh László szerint a korszerű fűtési megoldások a következő időszakban nagyobb teret nyerhetnek, részben azért, mert az állami támogatással igénybe vehető lakástakarék-szerződésekkel felhalmozott összegből, valamint a viszonylag alacsony kamatozású hitelekből sokan modernizálhatják a jelenlegi lakásukban lévő elavult, jelentős energiafogyasztású rendszereiket. Egy-egy ilyen beruházás pedig megtérülhet, hiszen egyrészt növeli a lakás értékét, másrészt alacsonyabb rezsidíjakat eredményez.