Nagy siker volt a tengerentúlon a magyar startup jeltolmácsgépe

2018.09.28. 19:00

A magyar startup, a SignAll fejlesztése az egyetlen olyan megoldás, mely valós időben képes a siket jelnyelv automatikus fordítására. A vállalkozás első terméke mostantól elérhető mindazon üzleti vállalkozások, közigazgatási intézmények és szervezetek számára, akik egyszerű hozzáférést szeretnének biztosítani siket vagy nagyothalló dolgozóik és ügyfeleik részére.

A cég szimbolikus helyszínen, a siket közösség egyik legfontosabb intézményében, a washingtoni Gallaudet Egyetemen telepítette első rendszerét. A világ egyetlen kifejezetten siketek számára alapított egyetemének új látogatóközpontjában a siket ügyfélszolgálati munkatársak az információs pultba telepített rendszer segítségével folytathatnak párbeszédet a halló látogatókkal. „Ezzel azt is demonstráljuk, hogy a jövőben új karrierlehetőségek nyílhatnak meg a siketek előtt, hiszen akár egy információs pultban is hatékonyan alkalmazhatóak jeltolmács segítsége nélkül" – mondta Robotka Zsolt, a SignAll vezetője.

A rendszer a jelnyelvet teljes komplexitásában képes értelmezni és nyelvtanilag helyes, értelmes mondatokra fordítani.

A jeltolmácsolás sokkal több annál, minthogy szavakat mozdulatokra fordítunk - mindezt képes értelmezni a SignAllForrás: MTI/Vajda János

A szoftver telepített kamerák segítségével érzékeli a jeleket, és egy chat-jellegű felületen szöveggé alakítja azt, míg a halló beszédét egy beszédfelismerő funkció segítségével jeleníti meg. Az alábbi videó mutatja be a SignAll működését:

A jelnyelvi fejlesztés megoldásának összetettségét az adja, hogy

a jelnyelv nem csupán különálló jelek sorozata, hanem olyan további szempontok is hozzájárulnak a jelentés közvetítéséhez, mint az arckifejezés, testtartás vagy a tér használata – a SignAll rendszere képes ezeket is figyelembe venni. A világ országaiban eltérő jelnyelveket használnak, a cég első terméke az amerikai jelnyelv és angol beszélt nyelv közötti fordítást támogatja ezért jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el. Ugyanakkor a cég a jövőben további jelnyelvek feldolgozásával más országokban, így Magyarországon is elérhetővé kívánja majd tenni megoldását.