Új helyre költözik a világ legnagyobb halpiaca, a Cukidzsi. A halárveréseiről is ismert, a tenger gyümölcseire szakosodott, legendás hírű bazár a Tokiói-öböl egyik délebben fekvő részén, Tojosuban nyílik újra.

Várhatóan október 11-én nyílik újra a pár kilométerrel arrébb költöző Cukidzsi piac, ami több mint 80 éves működése alatt, a japán főváros egyik legfontosabb turistalátványosságává nőtte ki magát.

A halpiac többek között arról híres, hogy rendszeresen szerveznek árveréseket a legértékesebb tengeri zsákmányokra. Ahogy az Origo megírta, tavaly például az eddigi egyik legmagasabb összeget, több mint 80 millió forintnak megfelelő jent fizetett egyetlen, hatalmas tonhalért egy jó hírű szushiétterem tulajdonosa.

Japán a világ egyik legnagyobb halfogyasztó nemzete. A mintegy 126 millió lakosú országban évente 7,5 milliárd tonnát fogyasztanak a tengerek javaiból.

Ez a világ halfogyasztásának mintegy 10 százaléka.

Az ágazat gazdasági teljesítménye körülbelül 14 milliárd dollár évente.

Ebből a három nagy tokiói halpiac óriási szeletet hasít ki. Együttes forgalmuk éves szinten mintegy 5,4 milliárd dollár (több mint 1400 milliárd forint), amelynek 80-85 százalékát a Cukidzsi adja.

A piac pedig valóban lélegzetelállító: mintegy 480-féle halfajta és 200-nál is több tengeri növényféle kerül forgalomba, nem pusztán a helyi vizekből, hanem a világ más tájairól is.

A piac forgalma átlagosan 14 millió dollár naponta, de van olyan időszak, amikor akár ennek a dupláját is elérheti.

Az alábbi képre kattintva galériában tekinthet meg különleges képeket a Cukidzsi halpiac zárás előtti utolsó munkanapjairól!

Kattintson a képre további fotókért!Forrás: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Pool For Yomiuri