A Facebook komoly büntetésre számíthat, miután a vállalat néhány napja bejelentette, hogy egy biztonsági rés miatt akár 50 millió felhasználó adatát is ellophatták hackerek. A bűnözők a bejelentkezéshez használt e-mail-címet, a felhasználók beszélgetéseit, fényképeit és baráti listáját is megszerezhették.

A Wall Street Journal szerint akár 1,63 milliárd dolláros büntetést is kiszabhatnak a Facebookra az újabb botrány miatt. Az ír adatvédelmi bizottság (DPC) már vizsgálja az esetet, és további információkat kértek a közösségi oldaltól.

A Facebook néhány napja jelentette be, hogy egy biztonsági rés miatt akár 50 millió felhasználó adatait is ellophatták. A hiba a közösségi oldal „View As” kódjában volt. Ez a funkció lehetővé tette a felhasználóknak, hogy úgy tekintsék meg saját adatlapjukat, mintha egy ismeretlen nézné.

IllusztrációForrás: AFP/Josh Edelson

A DPC aggasztónak találja, hogy a problémát a Facebook már több napja felfedezte, de még mindig nem tudják, hogy pontosan hányan érintettek, és milyen információk kerültek rossz kezekbe.

A Facebook szerint jelszavakat nem loptak el a hackerek, azonban biztonsági okokból minden érintett felhasználónak ismét be kellett jelentkeznie Facebook-fiókjába. A közösségi oldal nyilatkozatából kiderült az is, hogy segíteni fogják a DPC munkáját és válaszolnak minden kérdésre.