A nyíradonyi székhelyű Karsol Kft. az elsők között tette meg a lépést az Ipar 4.0 bevezetésére a koporsógyártásban, ami ugrásszerű fejlődést eredményezhet, és a cég bekerülhet Európa legnagyobb és legmodernebb koporsógyártó cégei közé - közölték a legújabb fejlesztéseiket bemutató rendezvényen pénteken a helyszínen.

Balogh Károly ügyvezető igazgató elmondta, hogy 960 millió forintos beruházással - amelynek 50 százalékát európai uniós és hazai pályázati forrásból fedezték -, összesen 1800 négyzetméteres csarnokot építettek fel, illetve automata gépsorokat, többek között festőrobotokat is munkába állítottak.

A robotizáció minden területen fontos a versenyképesség megőrzéséhez (képünk illusztráció)Forrás: [origo]

További 700 millió forintból - amelynek fele ugyancsak pályázati forrás - további gépeket, rönkhasítókat, hengerlőket, szárítóvezérlőt szereznek be még az idén.

2003-as alapításuk óta Közép-Európa legnagyobb koporsógyártó cégévé nőtték ki magukat: naponta 160 koporsót gyártanak a nyíradonyi üzemükben, évente összesen 38 ezret állítanak elő, 70 százalékban exportra. Évente 13 ezer köbméter fát, főként nyárfát és tölgyet dolgoznak fel, de már nőnek a saját telepítésű császárfák is, amelyek nyolc év alatt terebélyesednek öt emelet magasságúvá, s válhatnak a jövő hazai koporsógyártásának fontos alapanyagává.

A jelenlegi 1,7 milliárdos árbevételük a mostani beruházások eredményeként 2020-ra meghaladhatja a 2 milliárd forintot. A robotika bevezetése nem járt létszámcsökkentéssel, miután a fejlesztés eredményeként kétműszakos termelést vezettek be a nyíradonyi üzemben.