A BMW gyár építésének hozzájárulása a magyar GDP-hez fél százalékpont lehet csak az építés évében, és utána évente további 0,1 százalékpontos emelkedéssel lehet kalkulálni. A legutóbbi inflációs jelentéssel kapcsolatban a beruházásokról, az új Növekedési Hitelprogramról, az infláció következő években várható alakulásáról, és az azt befolyásoló tényezőkről beszélt az Origónak Balatoni András MNB igazgató.

Ismét eltelt egy negyedév, a jegybank ismételten frissítette a makrogazdasági elemzését és előrejelzését, és közzé is tette ezt a szeptemberi inflációs jelentésben. Az látható, hogy az infláció, ami a jegybanki mandátumokból a legfontosabb és az elsődleges mandátum, az 2019 közepén fogja elérni fenntartható módon és fenntartható szerkezetben a háromszázalékos inflációs célt - mondta az Origónak Balatoni András MNB igazgató. Vagyis nem változott az üzenet az infláció tekintetében a 2018. júniusi inflációs jelentéshez képest.
A reálgazdasági oldalról az látható, hogy továbbra is kedvező a kép: a tavalyi 4 százalékos növekedéshez képest idén 4,4 százalékra gyorsulhat a gazdaságnak a bővülése.

Balatoni András, az MNB igazgatójaFotó: Szabó Gábor - Origo

További jó hír, hogy ezt a növekedést alapvetően a belső felhasználási tételek húzzák, vagyis a háztartásoknak a fogyasztási kiadása emelkedik, illetve beruházások is érdemben bővülnek. Ez a növekedési szerkezet egészen 2019-ig velünk lesz. 2020-ban azonban egy kicsit lassulhat a gazdaság. Jó hír viszont, hogy nem lesz akkora lassulás, mint amire korábban számítottak.

Az első és legfontosabb tétel, ami ezt a lassulást visszafogja, illetve egy dinamikusabb gazdasági növekedési pályát eredményez az NHP Fix programnak a bevezetése, ami azt eredményezi, hogy a kkv-k részére ismételten hosszú lejáratú hitelek, ráadásul hosszú kamatfixálású hitelek állnak rendelkezésre, és ennek lesz egy pozitív hatása a gazdasági növekedésre.

A BMW gyár építkezése 2019-ben kezdődik, a gyár éves kapacitása 150 ezer darab lesz - IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

A másik kedvező hír 2020-al kapcsolatban, hogy

a BMW gyár bejelentett egy nagyberuházást Debrecenben, és ez azt fogja eredményezni, hogy a GDP 0,5 százalékkal magasabb lesz a beruházás ideje alatt Magyarországon.

A gazdasági növekedésre gyakorolt hatása ugyanakkor a mi előrejelzésű horizontunkon - ami 2020-ig tart – 0,1 százalékos, tehát ez az a hatás, amivel számoltunk a gazdasági prognózisunk elkészítése során – hangsúlyozta Balatoni András.