Újra forróvá válnak a nyersanyagok

bányászat vasérc
(FILES) A picture taken on December 27, 2011 shows Komatsu 930 trucks parked at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago. Mining giant Anglo American said on December 8, 2015 that it plans to slash its workforce by almost two-thirds, from 135,000 staff to 50,000 after 2017, under restructuring triggered by tumbling commodity prices. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC / AFP / ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
Miközben a befektetők és az elemzők többsége a kereskedelmi háború veszélyeit latolgatja, kissé háttérbe szorultak a nyersanyagok. Bár egyes hírek szerint az olaj ára újra 100 dollár fölé emelkedhet, szép lassan a réz is visszatérhet a figyelem középpontjába. Ez utóbbi következtében pedig a bányacégek részvényei is előtérbe kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

Ahogy a réz kezd újra életre kelni a nyersanyagpiacon, úgy indulhatnak emelkedésnek a bányacégek részvényei. Ez főleg azért lehet izgalmas, mert az elmúlt időszakban a befektetők nem igazán rajongtak az eszközosztályért, sőt inkább félelem övezte a területet, különösen ahogy az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktus eszkalálódott – írja a CNBC elemzése.

Nem meglepő tehát, hogy Európában az alapvető nyersanyagok iparága az elmúlt hónapokban érezhetően alatta volt az idei év kezdetén mért teljesítménynek, és lendületesen lecsúszott a májusban és júniusban mért csúcsokhoz képest.

Az európai alulteljesítés azonban nem újdonság, tekintve, hogy a globális befektetők már jó ideje csak arra figyelnek, hogy az USA hozamai simán lenyomják a világot.

A bányacégek részvényeinél azonban most fordulhat a kocka.

A bányacégek feltámadása

Komoly összefüggés van ugyanis a réz árfolyama és a bányacégek részvényeinek teljesítményei között – hangsúlyozta Sebastian Raedler, a Deutsche Bank európai részvénypiaci stratégája. A szakértő arra számít, hogy a réz ára ralizni fog a következő időszakban, aminek következtében december elejéig 16 százalékos felfutás várható a bányaszektorban – devizahatásoktól megtisztítva.

A réz árfolyamának idei alakulása Forrás: investing.com

Ráadásul az európai bányacégek ma – Raedler számításai szerint – 25 százalékos kedvezménnyel forognak a szélesebb piachoz képest az előremutató ár/nyereség ráta alapján,

vagyis igen komoly érték van az iparágban, miközben a papírok erősen alulértékeltek.

A kevésbé optimisták ezzel szemben attól félnek, hogy még mindig nem lehet látni, pontosan milyen kifutása lesz a kereskedelmi háborúnak, és főként az nem világos, az egész folyamat hogyan érinti majd a kínai gazdaságot, és ezzel összefüggésben a kínai nyersanyagkeresletet. Következésképpen az ezen oldalon álló elemzők úgy vélik, a vásárlás egyelőre még korai lenne, előbb olyan növekedési pályára volna szükség, amely megalapoz a biztonságosabb befektetéseknek.

Olajpiaci kálváriák

Mindeközben tovább folytatódik a nagy vita az olaj árfolyama körül. Ahogy ugyanis az USA belengette az újabb szankciókat Irán ellen, sokakban felmerült, hogy a fekete arany hordónkénti árfolyama 100 dollárig is emelkedhet. Voltak azonban olyanok, akik jelezték, ez azért nem valószínű, mert az OPEC és szövetségesei közbe tudnak lépni, és a kitermelés módosításával képesek lesznek korrigálni az árfolyamot. Legutóbb viszont egy olyan vélemény érkezett, amely szerint

az OPEC pont hogy nem rendelkezik azzal az erővel, amellyel meg tudná gátolni a 100 dollárig történő felfutást.

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint ugyanis az OPEC tulajdonképpeni vezetőjének számító Szaúd-Arábia nincs eléggé felkészülve arra, hogy meggátoljon egy kínálati sokkot az olajpiacon. Éppen ezért még az év vége előtt érdemes felkészülni a 100 dolláros olajárra.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának teljesítménye Forrás: investing.com

Az OPEC és szövetségesei eredetileg vonakodtak azonnali lépéssel reagálni a Washington felől érkező nyomásra, azonban Szaúd-Arábia most úgy számol, hogy a következő hónapokban napi 550 ezer hordóval megnöveli a kibocsátását.

A királyság korábban úgy nyilatkozott, hogy nagyjából napi 1,5 millió hordóval tudná megdobni a kínálatot, ha erre szükség lenne.

Mindazonáltal egyes elemzők szerint Rijád egyszerűen képtelen arra, hogy teljesen ellensúlyozni tudja a kínálati sokkokat, melyek a következő hónapokban az olajpiacra várnak. Az idei év utolsó negyedévében tehát teljesen reális lehet az olajár megugrása.

További probléma, hogy egyelőre az sem világos, milyen kínálati kiesést jelent majd, ha az Irán elleni amerikai szankciók életbe lépnek. Egyesek szerint nagyjából napi 500 ezer hordónyi kínálat tűnik el a piacról, de olyanok is vannak, akik szerint ez akár a 2 millió hordós szintet is elérheti a következő hónapokban.