Október 8-án adja át a NAV-nak a behajtási listát a fővárosi kamara

2018.10.02. 15:33

Pár hónapja történt megválasztása után rendcsinálást és racionalizálást ígért Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Egyebek mellett a szervezeti egységek számának csökkentéséről és a kamarai kintlévőségek behajtásáról is szó esett. Az elnök interjút adott a Blogstar.hu-nak.

Mint az elnök az interjúban elmondta, az első feladat a törvényesség helyreállítása volt: meg kellett választani a kamara hiányzó társadalmi tisztségviselőit. A legmagasabb rangúakat az októberi időközi választáson jelölik ki, ezzel jutnak el oda, hogy minden posztot sikerül betölteniük. Eredetileg 76 hellyel vették át a struktúrát, mostanra ez a szám 26-ra csökkent.

Emellett leépítették a túlzott elnöki hatalmat, erősítették a demokráciát. Az elnök szavai szerint hallani még felerősödő kisebb közösségi véleményeket, tudnak a folyamatokba bele nem nyugvó személyekről, és akadnak ellendrukkerek is. Jó munkával, tisztességgel próbálják meggyőzni őket.

A kamara célja, hogy a gazdaság irányítói és művelői közötti térbe tartson, ahol hatékony érdekérvényesítést hajthat végre.

Rendezi sorait és behajtja a kamarai díjjal kapcsolatos kintlévőségeit a Budapesti Kereskedelmi és IparkamaraForrás: MTI/Jászai Csaba

Az adó mintájára beszedhető kamarai regisztrációs díjban megjelenő kintlévőség 2018 május végén meghaladta az 1 milliárd forintot. Augusztus végén levélben keresték meg ennek kapcsán az érintett vállalkozásokat, melynek hatására a regisztrációs díjakból végül mintegy 140 millió forintot sikerült begyűjteniük.

Az adatok javítása után október 8-a körül adják át a NAV-nak az újabb behajtási listát. Azon is dolgoznak, hogy a NAV segítségével novemberre, amikor a mérlegkészítés felé haladva már előadatok rendelkezésükre állnak, tisztában legyenek a pontos kintlévőségekkel, ezek okával és egyéb részleteivel is.

A generációváltásról szólva Csoltó Gábor úgy fogalmazott, hogy azt akár erőszakos módon is végre kellene hajtani a kamarában, mert nélkülözhetetlen a fiatalos gondolkodás. Éppen ezért már keresik azokat a személyeket, akik megfelelnek az elképzeléseiknek.

A teljes interjú itt olvasható el.