A rákellenes gyógyszer Nobel-díjat hozott a feltalálóinak

2018.10.02. 20:03

A friss Nobel-díjas páros, Hondzso Taszuku és James Allison találmánya - az Opdivo - nemcsak a tudományos világot, hanem a gyógyszeripart is a feje tetejére állíthatja. Az immunterápiás orvosságok piaca pedig 2025-re várhatóan eléri a 43,8 milliárd dollárt. A Opdivo sikere miatt a forgalmazó Ono Pharmaceutical részvényei nagyot emelkedtek.

Az Opdivo nevű immunterápiás orvosságot a japán Ono Pharmaceutical forgalmazza, és már idén 790 millió dollárnyi bevételt hoz a vállalatnak. A cég részvényeinek árfolyama nemrég 6,9 százalékot emelkedett. A gyógyszer a friss Nobel-díjas Hondzso Taszuku és James Allison kutatásai nyomán született.

Az amerikai és a japán szakember a rák elleni modern immunterápia, a negatív immunreguláció gátlására alapuló tumorterápia kifejlesztésével érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést. Kutatásaik során arra koncentráltak, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer képes megtámadni a rákos sejteket.

Hondzso TaszukuForrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-

James Allison a CTLA-4 (citotoxikus T-limfocita-asszociált protein 4) nevű fehérjét tanulmányozta a Berkeley Egyetem kutatójaként az 1990-es években. Egyike volt azoknak a tudósoknak, akik megfigyelték, hogy a CTLA-4 fékezi a T-sejteket.

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem kutatója 1992-ben fedezte fel a "programozott halál 1" (PD-1) nevű fehérjét, amely szintén a T-sejtekhez kapcsolódik. A PD-1 szerepét megfejtve rájött, hogy a PD-1 a CTLA-4-hez hasonlóan fékként működik, mechanizmusa azonban eltérő. Klinikai kísérleteket követően 2012-ben egy kulcsfontosságú tanulmány igazolta a japán tudós által kifejlesztett terápia hatékonyságát a rák különböző fajtáiban szenvedőknél, olyanoknál is, akiknek a betegségét korábban gyógyíthatatlannak tartották.

James P. AllisonForrás: MTI/EPA/Justin Lane

Az Opdivoval történt kezelések sikeresnek bizonyultak a rák elleni küzdelemben. Azonban a gyógyszer nagyon drága, egy éves adagja 260 ezer dollárba (73 181 000 forintba) kerül. A japán állam viszont az államháztartásra nehezedő nyomás miatt úgy döntött, hogy csökkenti az Opdivo árát. A tokiói kormány számításai szerint 50 ezer tüdőrákos beteg kezelése évente 1,75 ezer milliárd japán jenbe kerülne az államnak.

Japánban, ahol a társadalombiztosítás meglehetősen kiterjedt, az állam határozza meg a vényköteles gyógyszerek árát. Ezt az árat kétévente felülvizsgálják, de ebben az esetben ezt hamarabb meglépték. A Opdivo nemcsak a rák elleni küzdelemben tölt be jelentős szerepet, hanem arra ösztökélte a japán döntéshozókat, hogy indítsák el az egészségügyi reformot, kezdve az alacsonyabb vényköteles gyógyszerárakkal, és folytatva a társadalombiztosítás átalakításával.

Az Opdivo nevű gyógyszerForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kazuaki Ishii

A Ono Pharmaceutical az idei évet várhatóan 277 milliárd jen bevételével zárja, ebből pedig 40 milliárd jen kizárólag az Opdivonak köszönhető. Becslések szerint az Opdivo 2016-os bevezetése óta a gyógyszerészeti vállalat piaci kapitalizációja a háromszorosára nőtt.

Az Opdivo mellett jelenleg négy nagyobb játékos van a piacon: az Imfinzi (AstraZeneca), a Tecentriq (F. Hoffman-La Roche), Keytruda (Merck) és a Bavencio (Merck).