Palau lekerült az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, immár csak hat ország nevét tartalmazó feketelistájáról - jelentette be az uniós pénzügyminiszteri tanács, miután a csendes-óceáni szigetállam új kötelezettségvállalásokat jelentett be.

Az Unió tavaly decemberben fogadta el a listát, amelyre az adóelkerülés ellen nem eléggé hatékonyan fellépő államok kerültek fel, miután azok közel egy év párbeszéd után sem voltak hajlandóak megfelelő együttműködésre. 

Az eredetileg tizenhét nevet tartalmazó feketelistáról több országot hamar eltávolítottak, például Dél-Koreát, Makaót, az Egyesült Arab Emírségeket, Mongóliát, Panamát és Tunéziát.  

A törölt országok átkerülnek az úgynevezett szürkelistára.

Palau lekerült az EU feketelistájárólForrás: Flickr.com / Pablo_Marx

Ezen nagyjából ötven olyan állam szerepel, amely ígéretet tett rá, hogy összhangba hozza szabályait az uniós normákkal. A mostani tanácsi döntéssel egyben levették Liechtensteint és Perut is, mivel az EU értékelése szerint eleget tettek minden vállalásuknak.

A feketelistán marad Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, Guam, Namíbia, Szamoa, valamint Trinidad és Tobago.

A tanácsot többen is bírálták amiatt, hogy annyira felvizezte az Európai Bizottság által javasolt kritériumrendszert, hogy az Unió egyetlen országa sem kerülhetett fel a listára.

A mostani bejelentés szerint, Palau sincs már rajta ezen a listán.

Ahogy az Origo megírta, a csendes-óceániai szigetállam rendkívül kedvelt turisztikai célpont, az ország egyik legfontosabb bevételi forrása pedig az idegenforgalom. Palau nemrégiben ambíciózus vállalást jelentett be: villamos energia ellátását teljes egészében megújuló energiaforrásokkal - elsősorban napenergiával - kívánja megoldani, alig másfél éven belül.