Fontos információ induló cégeknek: alaptőkére vonatkozó szabályok

A 15 legvonzóbb szakma a nők szerint - galéria
2. Vállalkozó
Vágólapra másolva!
Egy cég alaptőkéjét mikor és hogyan kell rendelkezésre bocsátani? Erre adnak választ az Írisz Office adótervezői a Reggeli egypercesben.
Vágólapra másolva!

Egy cég alaptőkéje lehet pénzbeli és nem pénzbeli hozzájárulásból, amit apportnak hívnak. A rendelkezésre bocsátási határidő és a minimális alaptőke összege a vállakozás formájától függ.

Kkt és bt. esetében nincs ilyen előírás, tehát nem kell tőkét rendelkezésre bocsátani, így nincs határidő sem.

Természetesen az indulás jár némi költséggel, ezért az Írisz Office szakértői azt javasolják, az ehhez szükséges fedezetet érdemes a társaság rendelkezésére bocsátani.

Cégformától függenek az alaptőke szabályai, ezek már a cégforma kiválasztásában is szerepet játszhatnak Forrás: Shutterstock

A kft. törzstőkéjének legalább 3 millió forintnak kell lennie, egy tulajdonos hozzájárulásának (azaz törzsbetétjének) a minimális összege 100 ezer forint.

A törvény nem ír elő határidőt a pénzbeli hozzájárulás megfizetésére, azt a társasági szerződésnek kell tartalmaznia. A törzstőke állhat teljes mértékben apportból is.

Részvénytársaság esetében a minimális alaptőke zárt körű részvénytársaság esetén 5 millió forint, nyilvánosan működő részvénytársaság esetében 20 millió forint.

A pénzbeli hozzájárulásnak az alapításkor legalább az alaptőke 30 százalékát el kell érnie, az apport értékét pedig könyvvizsgálónak vagy szakértő által kiadott jelentésnek kell megerősítenie.

További részletek a Piacésprofit.hu cikkéből ismerhetők meg.