Rég nem látott mélyrepülésbe kezdtek a Tesco részvényei a londoni értéktőzsdén: 8-10 százalék körüli mínuszban tartózkodnak, miután a társaság a várakozásoktól némileg elmaradó eredményről adott számot. Ekkora esést a cég papírjai 2016 júliusa óta nem szenvedtek el. A társaság ma tette közzé friss üzleti beszámolóját, amely szerint főleg Közép-Európában estek vissza az eladások.

A részvények árfolyamának zuhanását látszólag semmi sem indokolja, hiszen a Tesco jól teljesített üzleti évének első felében. Jelentősen emelkedett a társaság eredménye a 2018-2019-es üzleti évének első felében, de a közép-európai üzletág valamelyest visszaesett, mindenekelőtt a vasárnapi nyitvatartás lengyelországi szabályozásának módosulása miatt.

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat a szerdán közzétett köztes beszámoló szerint az augusztus 25-én zárult 26 hétben 933 millió font (több mint 340 milliárd forint) csoportszintű eredményt ért el egyszeri tételek nélkül számolva, azaz 24,4 százalékkal többet a tavalyi üzleti év azonos időszakáról jelentett 759 millió fontnál.

Az idei pénzügyi év első felében a csoportszintű értékesítés 12,8 százalékkal, 28,3 milliárd fontra emelkedett. A közép-európai részleg – napi árfolyamon átszámítva – 59 millió fontnak megfelelő működési szintű eredményt ért el a kivételes tételek kiszűrése után; ez 3,3 százalékos csökkenés éves összevetésben.
A Tesco hangsúlyozta szerdai eredményjelentésében, hogy a régióban – amelybe Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia tartozik – Lengyelország az egyetlen veszteséges piaca, és a cég itteni teljesítményének visszaesése önmagában 32 millió font mínuszt jelentett a térség összesített eredményét tekintve.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A cég szerint a vasárnapi nyitvatartás lengyelországi szabályozásának módosulása miatt a pénzügyi év első felében tizenhárommal csökkent a Tesco kereskedési napjainak száma a lengyel piacon, és ez a térség egészében az értékesítés 1,2 százalékos csökkenését okozta.
A Tesco közölte, hogy a közép-európai régióban az idén hússzal csökkent áruházainak száma, és ebből 18 Tesco bolt Lengyelországban szűnt meg. A cég 13 további veszteséges lengyel áruházának bezárását tervezi.
A brit áruházláncnak jelenleg 941 üzlete működik a négy közép-európai uniós gazdaságban. A magyarországi Tesco áruházak száma a szerdai összesítés szerint 205, eggyel kevesebb, mint a 2017-2018-as pénzügyi év végén. Lengyelországban a Tesco a bezárások után 397 boltot működtet.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója a szerdai eredményjelentéshez fűzött kommentárjában közölte, hogy jól indult a cég idei üzleti éve, különösen a brit és az írországi üzletág második negyedéve volt erőteljes. Ez volt a 11. olyan negyedév egymás után, amelyben nőtt a Tesco üzleti teljesítménye.
Lewis, aki 2014 őszén vette át a cég vezetését, azonnal teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg, miután a Tesco nem sokkal korábban több százmillió fontos eredmény-túlkönyvelési botrányba keveredett.

A vállalat a botrány kirobbanása után, 2015 februárjában zárult teljes pénzügyi évéről 6,33 milliárd font (több mint 2300 milliárd forint) veszteséget jelentett. Ez volt a Tesco évszázados történetének eddigi legrosszabb éves eredménye, és a modern brit gazdaságtörténetben is az egyik legnagyobb éves vállalati veszteség.