Százmillió eurós hitelszerződést kötött az MVM

2018.10.04. 11:41

Százmillió euró, több mint 30 milliárd forint keretösszegű, hosszú lejáratú hitelszerződést kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az Európai Beruházási Bank (EIB), a forrásból a Mavir Zrt. átviteli hálózati beruházásait finanszírozza az MVM.

A célzott finanszírozással az EIB 15 éves lejáratú hitelt nyújt az MVM csoportnak a 2018-2022-es időszak beruházásaihoz.
A megvalósítandó projektek között szerepel a magyar-szlovák átviteli hálózat bővítése, alállomások, távvezetékek létesítése és felújítása. A beruházásokkal a növekvő hazai áramfogyasztás mellett hosszú távon is biztosítható lesz a magyarországi átviteli hálózat üzembiztos működése - mondta a megállapodás alkalmából Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Hozzátette: a fejlesztésekkel nem csak a magyar átviteli hálózat biztonsága javul, pozitív hatással lesz a közép-kelet európai regionális hálózatra és a határkeresztező kapacitásokra is.Az MVM és az EIB 2010-ben, majd 2014-ben is kötött hitelszerződést az áramátviteli hálózat és a gáztárolók korszerűsítésének finanszírozására, csaknem 250 millió euró értékben.
Az új megállapodás lehetővé teszi a magyarországi és régiós energetikai infrastruktúra legfontosabb elemeinek fejlesztését és bővítését.

Százmillió eurós nemzetközi hitelmegállapodást kötött az MVM Zrt.Forrás: MVM


A mostani az első olyan finanszírozási tranzakció, amely az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által garantált forrásból valósul meg a magyarországi vállalati szektorban - mondta el Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank alelnöke. Kiemelte, olyan nagyszabású projekteket támogatnak, amelyek fejlesztik a magyar, illetve az európai energetikai rendszer biztonságát, megbízhatóságát és hatékonyságát.
Az MVM csoport Magyarország harmadik legnagyobb vállalatcsoportja, működése lefedi a teljes hazai energiarendszert.A csoport konszolidált árbevétele 2017-ben meghaladta az 1331 milliárd forintot, a termelt EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredmény elérte a 92,9 milliárd forintot. A társaságcsoport több mint 12 ezer dolgozót foglalkoztat és több mint 15 országban van jelen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK