Több száz millió dolláros kártérítésre perli a Sotheby'st Dmitrij Ribolovljev milliárdos orosz műgyűjtő, aki szerint a tekintélyes amerikai aukciósház segítségével csapta be őt Yves Bouvier svájci műkereskedő.

Az Uralkali kálisógyártó eladásából meggazdagodott milliárdos New Yorkban tett feljelentést az árverezőház ellen, amelytől „legalább” 380 millió dollárt plusz kamatokat követel.

IllusztrációForrás: AFP/Don Emmert

Ribolovljev, aki az AS Monaco focicsapat tulajdonosa is, azt állítja, hogy Bouvier a valós értékénél drágábban adott el neki műalkotásokat, és ezt csak azért tehette meg, mert a Sotheby's azt sugallta, hogy megbízhat a svájci műkereskedőben.

Az 51 éves pénzember 2 milliárd dollár értékben 38 remekművet vásárolt Bouvier-től 2003 és 2014 között, a tranzakciók közül tizenkettőt hajtottak végre a Sotheby's bevonásával. A Bouvier-től vásárolt művek között szerepel a világ legdrágábban eladott festménye, a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi, amelyet Ribolovljev 123 millió dollárért vett 2013-ban, és 450 millió dollárért adott el tavaly a Christie'snél. Több más, Bouvier-től vásárolt műkincsen azonban csak veszteséggel tudott túladni.

A Sotheby's és a svájci kereskedő is tagad minden rossz szándékot. Bouvier szerint Ribolovljev „globális terrorhadjáratot” folytat ellene, 2015 óta a világ több országában is feljelentette őt.