Idén is lesz nyugdíjprémium, és akár 300 ezer nyugdíjas dolgozhat majd újra

2018.10.07. 07:05

Lesz idén is nyugdíjprémium, ráadásul több is, mint tavaly. Kiderült az is, hogy Japánban mennyi pénzt hoz az egyik gyógyszergyártónak az általuk forgalmazott rákellenes csodagyógyszer. A héten a magyar kormány 225 millió euró (73 milliárd forint) értékű hitelszerződést kötött az Európai Beruházási Bankkal (EIB), és akár 300 ezer nyugdíjas térhet vissza a munkaerőpiacra.

Csődbe ment a Primera Air

A Primera Air bejelentette, hogy a légitársaság 14 év után beszünteti tevékenységét. A Primera Air fapados légitársaság Birminghamből és a londoni Stansted reptérről indított járatokat Észak-Amerikába, köztük Torontóba, Washingtonba és New Yorkba.

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Markus Mainka

A légitársaság legtöbb ügyfelét a skandináv államokból szerezte, akik olyan országokba utaztak nyaralni, mint Spanyolország, Görögország, Egyiptom, Olaszország és Törökország. A légitársaság bukását az okozta, hogy versenyezni próbált az olyan fapados vetélytársakkal, mint a Norwegian vagy a Wow.

A kormány 225 milliós hitelszerződést kötött

A kormány 225 millió euró (73 milliárd forint) értékű hitelszerződést kötött az Európai Beruházási Bankkal (EIB). Varga Mihály pénzügyminiszter Vázil Hudákkal, az EIB alelnökével írta alá a megállapodást.

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/Kovács Tamás

Varga Mihály ismertette, hogy a hitelt a következő három éven belül uniós programok társfinanszírozására költheti el Magyarország: közlekedésfejlesztési programokra, környezetvédelmi és energiahatékonysági célokra és az Európát összekötő hálózatok fejlesztésére. A hitelmegállapodás emellett ahhoz is hozzájárul, hogy az ország nagyobb arányban legyen képes lehívni az európai uniós forrásokat.

Az Európai Parlament 25 százalékban maximálná a felső áfakulcsot

A teljes áfarendszerreform célja, hogy egyértelműsítsék a határokon átnyúló kereskedelemre vonatkozó szabályokat. A szabályozásra azért van szükség, mert az unió tagállamai évente csaknem 50 milliárd eurótól esnek el áfacsalások miatt.

IllusztrációForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A 15 és 25 százalékos érték közé eső általános kulcson túl a tagállamoknak lehetőségük lesz két kedvezményes kulcs és egy, a 0 és 5 százalék közötti kulcs alkalmazására is.

Megtámadta a kormány a kiküldetési irányelv módosítását

A kormány az Európai Unió Bíróságán megtámadta az uniós kiküldetési irányelv július 9-én kihirdetett módosítását, mert az új szabályok aránytalanul korlátozzák a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

IllusztrációForrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Miniszterelnökség szerint a kormány azt is sérelmezte, hogy az Európai Bizottság annak ellenére fenntartotta a javaslatát, hogy tizenegy tagállam nemzeti parlamentjének tizennégy kamarája - közte a magyar Országgyűlés – az úgynevezett sárga lapos eljárás megindításával kifogásolta a javaslatot.

A rákellenes gyógyszer hatalmas bevételeket hoz a gyógyszergyártónak

A friss Nobel-díjas páros, Hondzso Taszuku és James Allison találmánya - az Opdivo - nemcsak a tudományos világot, hanem a gyógyszeripart is a feje tetejére állíthatja. Az Opdivo nevű immunterápiás orvosságot a japán Ono Pharmaceutical forgalmazza, és már idén 790 millió dollárnyi bevételt hoz a vállalatnak. A cég részvényeinek árfolyama nemrég 6,9 százalékot emelkedett.

OpdivoForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kazuaki Ishii

Az Opdivóval történt kezelések sikeresnek bizonyultak a rák elleni küzdelemben. Azonban a gyógyszer nagyon drága, egy éves adagja 260 ezer dollárba (73 181 000 forintba) kerül. A japán állam viszont az államháztartásra nehezedő nyomás miatt úgy döntött, hogy csökkenti az Opdivo árát. A Ono Pharmaceutical az idei évet várhatóan 277 milliárd jen bevételével zárja, ebből pedig 40 milliárd jen kizárólag az Opdivónak köszönhető.

Nagyot ugrottak a Tesla részvényei

Az elektromos autókat gyártó Tesla árfolyama 17 százalékos pluszban, 310 dollár körül is járt a New York-i tőzsdén részben arra a hírre, hogy a cég a terveknek megfelelő számú Model 3 autót gyártott a harmadik negyedévben.

IllusztrációForrás: AFP/Frank Duenzl

Erősítette a cég árfolyamát az is, hogy az amerikai értékpapírpiaci felügyelet (SEC) és a befektetők megtévesztésével megvádolt Elon Musk a múlt hétvégén megállapodott abban, hogy lemond a vállalat elnöki tisztségéről, de ő marad a vezérigazgató, valamint fizet 20 millió dolláros bírságot a tőzsdei kivezetésről szóló, az árfolyamot erősen megmozgató váratlan Twitter-bejegyzéséért.

Akár 300 ezer nyugdíjas dolgozhat újra

A kormány célja, hogy megmaradjon a fegyelmezett költségvetési politika, ami ráadásul az államadósság folyamatos mérséklődéséhez is vezet. Ugyanakkor több területen is javítani kell a versenyképességet, és ezek előmozdítására konkrét törvényjavaslatokra kell számítani a következő hónapokban. Jelenleg nagyjából 4,5 millió ember dolgozik, de nem lehet elvetni annak lehetőségét, hogy ez 5 millióra emelkedjen.

IllusztrációForrás: 123RF

Varga Mihály kifejtette, hogy a fiatal, aktív korosztály foglalkoztatásában nincs probléma, ugyanakkor 150 ezer munkanélkülinek kellene munkába állnia közfoglalkoztatás révén. Ugyanakkor a legfontosabb csoport a nyugdíjas korúak munkába való visszatérése. Varga Mihály szerint jelenleg 35-40 ezer idős ember dolgozik, de reális célkitűzés, hogy akár tízszer ennyien térjenek vissza a munkaerőpiacra, ezt pedig járulékmentességi kedvezményekkel az állam is támogatja.

Az Egyesült Államokban 300 ezer tonna marhahús lehet fertőzött

Mintegy 3000 tonna, a kiskereskedelmi forgalomba már bekerült marhahúst hívnak vissza az USA-ban. A híradások szerint a szakemberek szalmonellajárványként kezelik az esetet, miután 16 tagállamból összesen mintegy 60 megbetegedésről érkeztek jelentések.

IllusztrációForrás: MTI/H. Szabó Sándor

A visszahívás az arizonai JBS Tolleson nevű cég termékeit érinti. Hírtelevíziók beszámolója szerint a visszahívott termékeket július 26-a és szeptember 7-e között csomagolták, és szerte az országban bekerült a nagy kiskereskedelmi láncok, illetve húsárukra szakosodott kereskedések.

Idén is lesz nyugdíjprémium

Orbán Viktor miniszterelnök közölte, hogy idén is lesz nyugdíjprémium-kifizetés, és minden számítás szerint nagyobb lesz, mint legutóbb volt. A kormányfő beszámolt továbbá arról, hogy ebben az évben eléri a 230 ezret azoknak a nőknek a száma, akik igénybe vették a 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét.

Orbán Viktor miniszterelnökForrás: MTI/Máthé Zoltán

A kormány célja, hogy Magyarország képes legyen a biológiai reprodukcióra, ennek érdekében pedig erőteljes családpolitikát folytat. A miniszterelnök megjegyezte azt is, hogy 2010 előtt minden évben csökkent a nyugdíjak értéke, azóta azonban ez megváltozott, sőt tavaly már nyugdíjprémiumot is fizettek, amely idén is megtörténik. Sőt, mivel a gazdasági növekedés ebben az évben 4 százalék fölött lesz, közel a 4,5 százalékhoz, a nyugdíjprémium vélhetően nagyobb lesz, mint legutóbb volt.

Mélyrepülésben a Tesco-részvények

A héten rég nem látott mélyrepülésbe kezdtek a Tesco részvényei a londoni értéktőzsdén: 8-10 százalék körüli mínuszban tartózkodnak, miután a társaság a várakozásoktól némileg elmaradó eredményről adott számot.

 

IllusztrációForrás: AFP/Justin Tallis

A részvények árfolyamának zuhanását látszólag semmi sem indokolja, hiszen a Tesco jól teljesített üzleti évének első felében. Jelentősen emelkedett a társaság eredménye a 2018-2019-es üzleti év első felében, de a közép-európai üzletág valamelyest visszaesett, mindenekelőtt a vasárnapi nyitvatartás lengyelországi szabályozásának módosulása miatt. Lengyelországban ráadásul több veszteséges áruház bezárását tervezik.

A kormány 12 millió forintra emelheti a kisvállalkozások áfamentességi határát

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány azon kérését, amely a kisvállalkozásoknak jelentős adócsökkentést és egyszerűsítést biztosíthat. A döntés értelmében akár már jövőre négymillió forinttal 12 millió forintra emelkedhet az általános forgalmi adót (áfa) érintő mentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál.

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/EPA/Florian Wieser

A Varga Mihály pénzügyminiszter szerint több mint 600 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget, ha az alanyi áfamentesség jelenlegi nyolcmillió forintos felső határa tizenkétmillió forintra nő. Az összeg megegyezik a kisadózó vállalkozások (kata) bevételi határával, hiszen a kedvezményes adózás határa ott is évi tizenkétmillió forint.

Drágultak az üzemanyagárak

Az üzemanyag ára szerdán változott először, akkor a benzin literenkénti ára bruttó 5 forinttal 401 forintra emelkedett, a gázolaj ára pedig bruttó 6 forinttal, 421 forintra nőtt. Majd pénteken a benzin 5 forinttal, míg a gázolaj 6 forinttal drágult. Az árváltozással a benzin 406 forintra, a gázolaj 427 forintra drágul literenként.

IllusztrációForrás: MTI/Komka Péter

A KSH adatai szerint augusztusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 4,5 százalékkal emelkedett a kibocsátás. A kiigazított adat gyorsulást mutat az előző havi 3,9 százalékos növekedés után.