A pénzügyminiszter szerint akár 300 ezer nyugdíjas dolgozhat újra

Ecofin-ülés Bécsben
Varga Mihály pénzügyminiszter
Vágólapra másolva!
Nincs varázsütésszerű megoldás az ország versenyképességének javítására, több részterületen kell biztosítani a felzárkózást, aminek részeként az állam szerepét vissza kell fogni a beruházások terén, illetve jobban kihasználni a munkaerőpiaci tartalékokat – mondta tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfólió.hu konferenciáján.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter elmondta, a kormány célja, hogy megmaradjon a fegyelmezett költségvetési politika, ami ráadásul

az államadósság folyamatos mérséklődéséhez is vezet.

Ugyanakkor több területen is javítani kell a versenyképességet, és ezek előmozdításához konkrét törvényjavaslatokra kell számítani a következő hónapokban.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

– nyilatkozta tegnap a konferenciáján Varga Mihály pénzügyminiszter. Majd hozzátette, csökkenteni kell az állam működési kiadásait, ez egyúttal létszámcsökkenést is jelent a közszférában, és át kell állni egy újfajta szerkezetre, mivel a munkaerőpiaci lehetőségek korlátozottak.

Ugyancsak stratégiai szempont Varga elmondása szerint, hogy a piaci alapú beruházások váljanak meghatározóvá.

A miniszter fontosnak tartja, hogy a mostaninál sokkal jobban kihasználjuk a munkaerőpiaci tartalékokat, mivel ebben más európai országokhoz mérten elmaradunk a jó nemzetközi példáktól.

Jelenleg nagyjából 4,5 millió ember dolgozik, de nem lehet elvetni annak lehetőségét, hogy ez 5 millióra emelkedjen – emelte ki a Magyar Idők.

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy a fiatal, aktív korosztály foglalkoztatásában nincs probléma, ugyanakkor 150 ezer munkanélkülinek kellene munkába állnia közfoglalkoztatás révén, a közmunkásoknál szintén az a cél, hogy minél többen a piaci foglalkoztatásban tudjanak elhelyezkedni, valamint a munkába visszatérő nők elől is el kell görgetni az akadályokat.

Ugyanakkor a legfontosabb csoport a nyugdíjas korúak munkába való visszatérése.

Varga Mihály szerint jelenleg 35-40 ezer idős ember dolgozik,

de reális célkitűzés, hogy akár tízszer ennyien térjenek vissza a munkaerőpiacra, ezt pedig járulékmentességi kedvezményekkel az állam is támogatja.