Pozitív változás jön az autófinanszírozásban

Autóvásárlás kontra lízing - Női szemmel család
Vágólapra másolva!
Egy uniós határozat alapján Magyarországon a mostaninál egyszerűbben lehet majd arányos levonásba helyezni a magán- és üzleti vegyes használatban lévő vállalati autók bérleti díjának, valamint a nyílt végű lízing díjának áfáját. A Magyar Lízingszövetség szerint ettől lökést kaphat az autó- és flottafinanszírozás, sőt, az újautó-piac is.
Vágólapra másolva!

A jövőben egyszerűbbé válhat az autóhasználat kapcsán felszámított áfa levonásba helyezése a cégeknél, egy új uniós határozat eredményeként - közölte a Magyar Lízingszövetség. A magyarországi lízingvállalatokat tömörítő szervezet már régóta szeretné elérni, hogy a nem kizárólag üzleti célokra használt személygépkocsik bérleti vagy nyílt végű pénzügyi lízing díjánál a levonható áfa összegét átalányként is meg lehessen állapítani, hiszen a mostani szabályozás alapján az áfa levonása csak részletes dokumentációval együtt lehetséges, ami jelentős adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra.

A jövőben kedvesebb adminisztrációval is megúszhatjuk az üzleti és magáncélra egyaránt használt céges autók használatát Forrás: Thinkstock

A kérdés rendezése – miután az Európai Unióban egységesen szabályozott forgalmi adót érint – az EU jóváhagyását is igényli, amire jó esély mutatkozik, egy most megszületett uniós tanácsi határozat alapján.

A határozat szerint a választható átalány 50 százalék lenne, de aki ettől eltérő levonási hányadot szeretne érvényesíteni, az a jelenleg hatályos rendszer szerint is eljárhatna,

vagyis igazolhatná az ettől eltérő mértékű üzleti használatot. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai szerint mindkét piac számára kedvező változást hozhat az új szabályozás, amellett, hogy a magyar újautó-piac további bővülését is elősegítheti.

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára megemlítette, hogy a lízingpiacon az idén folytatódott a növekedés. A személyautó- és kisteherautó-finanszírozásban a kihelyezett összeg a második negyedév végén elérte a 119 milliárd forintot, ami 40 százalékos emelkedést jelent éves szinten, a flottapiacon a finanszírozott összeg 12 százalékkal növekedve 40 milliárd forintra rúgott.