700 ezres fizetésért keresnek magyar munkásokat Ausztriában

2018.10.08. 19:03

700 ezer forintnak megfelelő havi fizetésért magyar üvegipari szakmunkásokat kereső hirdetésre bukkant a Pénzcentrum.hu, amelyet egy osztrák kisvárosban dolgozó családi vállalkozás adott fel.

Az Ausztriaimunkak.com-on megtekinthető hirdetés szerint az éves bruttó fizetés, német nyelvtudással rendelkező, termelésben dolgozóknak legalább 24 640 euró, szakmunkásoknak (fém-szakmunkás, elektrotechnikus stb.) kiváló német nyelvtudással legalább 26 500 euró és üvegipari szakmunkásoknak (hőszigetelt üveg, szabás stb.) kiváló német nyelvtudással legalább 28 800 euró.

Ez forintba átszámítva 324 forintos euró árfolyamon 7 millió 983 ezer és 9 millió 331 ezer forint közötti összeget jelent évente, tehát a havi kereset 665 és 777 ezer forint között alakul.

Ezen kívül a cég ígér még karácsonyi pótlékot, vásárlási kedvezményt és étkezési támogatást is. Mivel a wagraini gyár közel 300 km-re van a magyar határtól, ezért az ingázás gyakorlatilag lehetetlen, így a munkavállalóknak mindenképpen kint kell lakniuk és az osztrák megélhetési költségeket és albérletárakat kell megfizetniük.

Itthon az osztrák bér kevesebb, mint negyedéért kínálnak munkalehetőséget üvegipari szakmunkásoknak, igaz, az osztrák munkához német nyelvtudás és az ottani költségszínvonalú szállás és étkezés megfizetése szükségesForrás: AFP/Charly Triballeau

A lap utánajárt annak is, milyen elhelyezkedési lehetőség akad hazánkban üvegipari szakemberként. Egy székesfehérvári munkahelyre 2 vagy 3 műszakos munkarendbe szakemberként nettó 140 - 170 ezer forintos alapbérért + nettó 27 ezer forintos cafeteriáért, továbbá utazási támogatásért lehet munkaszerződést kötni.

Annak, hogy a határtól ilyen messze is keresnek magyar munkaerőt, a lap szerint az unió egészében fokozódó munkaerőhiány az oka, sőt az sem ritka, hogy a magyar munkavállalók egészen Franciaországig elmennek, nem is beszélve Angliáról, ahol több mint 90 ezer magyar állampolgár él.

A teljes cikk itt olvasható el.