Akkorák a Facebook bevételei, hogy a britek megtriplázták az adójukat

2018.10.08. 20:31

A britek 15,8 millió fontra, azaz háromszorosára emelték a Facebook adóját. A techóriás azonban nem fog ennyi pénzt kifizetni, hiszen a rájuk vonatkozó adókedvezmény miatt csak ennek a felét, 7,4 millió fontot kell adózniuk.

Utoljára még 2016-ban növekedett jelentősen a Facebook adója Nagy-Britanniában, miután a vállalat átszervezte adózási struktúráját.

Abban az évben 5,1 millió fontot adózott a tech óriás. Tavaly azonban jelentősen nőtt a vállalat bevétele a reklámoknak köszönhetően.

A sajtó és a politikusok eközben folyamatosan támadták a nagyobb tech vállalatokat azért, mert a legtöbbjük jelentős adókedvezményeket kap. A britek még az előző hónapban jelezték: lépni fognak azért, hogy a Facebook többet adózzon.

illusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A közösségi médiaoldalt üzemeltető Facebook képviselői eközben elmondták, hogy a cég terjeszkedni akar az Egyesült Királyságban. Az előző évben 34 százalékkal növelték a brit alkalmazottaik számát, idén nyáron pedig bejelentették, hogy új létesítményt építenek a szigetországban.

A Facebook 1,27 milliárd fontnyi szolgáltatást értékesített Nagy-Britanniában és 62,7 millió fontos profittal zárták a tavalyi évet.