A lazacok védelmét szolgáló technológiát fejleszt a norvég startup, a BioSort – számol be erről a Bloomberg. A cél, hogy a halak fizimiskájának megváltozásából fertőzésekre vagy a vízminőség megváltozására lehessen következtetni a halgazdálkodásokban. Így elejét lehetne venni a halállomány pusztulásának, illetve csökkenteni lehetne a veszteségeket.

A vállalat iFarm 3D néven fejleszti megoldását, mellyel lehetővé válik a halgazdaságokban tenyésztett lazacok arcfelismerése.

Elsőre talán meghökkentőnek tűnik, de a cégnél azt mondják, a halaknak igenis van „arcuk”. S ha van, akkor azok sajátosságait ugyanúgy tárolni lehet, hogy aztán vízi fertőzések vagy kártevők megjelenése esetén, a szem, a száj és a kopoltyú körüli mintázat megváltozásából következtetni lehessen a probléma jelenlétére.

A cég ezért 3D-arcszkennert fejleszt a lazacoknak, a kapcsolódó kiértékelő szoftverekkel együtt.

A megoldás iránt a Cermaq Group AS nevű, halgazdálkodással foglalkozó nagyvállalat máris érdeklődik. A cég a norvég fjordoknál lévő telephelyein próbálná ki az újszerű megoldást.

Norvégia jelenleg a világ első számú lazacexportálója.

A vállalat egyik munkatársa – aki együttműködik a fejlesztőkkel a rendszer kialakításában – azt mondja, a megoldással lehetővé válik, hogy a lazacokhoz éppúgy egyéni „orvosi nyilvántartást” rendeljenek egészségügyi előéletükkel, ahogy a legtöbb fejlett és sok fejlődő államban, a humángyógyászatban már megvalósult.

Az akvakultúrában tenyészetett halak millióit érintik minden évben a vízi baktériumok, fertőzések.

Ez évente érzékeny veszteséget okoz a halfarmoknak. A költséget egyes számítások 1 milliárd dollárra teszik.

Mindennek óriási jelentősége lehet a világ élelmezésében is.

Ahogy az Origo ebben a cikkében Thaiföld kapcsán bemutatta, a hal a jövő egyre fontosabbá váló tápláléka az emberiségnek. A marha- és baromfihús után a fehérje legfőbb forrása. 

A halgazdaságok éves teljesítménye pedig eléri a 232 milliárd dollárt is.

Ha a lazacarcokra kifejlesztett rendszer beválik, az akár a tengeri halgazdálkodás fenntarthatóságát is elősegítheti.

Lazac egy norvég lazacfarmonForrás: AFP/Eric Piermont

Nem a lazac az egyetlen, élelmezés szempontjából fontos faj, amelyet a legújabb technológiai megoldásokkal védenének. Az amerikai mezőgazdasági óriás, a Cargill, néhány hónapja jelentette be, hogy egy ír startuppal közösen dolgoznak a szarvasmarhák „arcfelismerő” rendszerén. A megoldás az állatok takarmányozásához és vízellátásához kapcsolódó hatásokat is képes felismerni és monitorozni, sőt, állítólag a tehernek vemhességét is jelezni tudja.