Amerikai tudósok kapták a közgazdasági Nobel-díjat

2018.10.08. 13:08

William D. Norhaus és Paul M. Romer kapta idén a közgazdaságtudományban nyújtott teljesítményért a Nobel-díjat.

William D. Nordhaust a klímaváltozás és a globális gazdaság összefüggéseinek kutatása terén elért eredményeiért ismerték el. Az első olyan tudós volt, aki kvantitatív modellt alkotott a sokrétű, komplex összefüggések leírására. Modelljét később széles körben alkalmazták a hosszú távú makroökonómiai jelensége leírására, különösen a fizikai és a kémiai kutatási eredmények gazdasági adaptációjának tanulmányozására. De a kutató megállapításai számos energetikai irányelv kidolgozásában is megjelennek, többek között a fosszilis energiahordozók adózási kérdéseiben.

A kutató 1941-ben született Albuquerque-ban, az Egyesült Államokban. 1967-ben szerzett Ph.D. fokozatot a rangos Massachusetts Institute of Technology intézetben. Jelenleg a Yale Egyetemen a gazdaságtudomány professzora, a legmagasabb, az intézmény által kiadható oktatói fokozattal („sterling professor”).

Paul M. Romer a globális gazdaság és a technológiai innovációk összefüggéseit és egymásra gyakorolt hatásait tanulmányozza. Nevéhez fűződik annak tudományos igényű megfogalmazása és bemutatása, hogyan befolyásolja a gazdasági fejlődés a vállalatokat új ötletek kitalálására és megvalósítására. A kutató igazolta az innovációk megkerülhetetlen szerepét a gazdaság fejlődésében.

Romer 1955-ben született Denverben. 1983-ban szerezte doktori fokozatát a University of Chicagón. Jelenleg a New York-i Stern School of Business professzorra.

Paul Romer, az idei egyik díjazott, egy korábbi világbanki konferenciánForrás: AFP/Eric Piermont

A díjak kapcsán kiadott hivatalos közleményben szerepel a Svéd Királyi Tudományos Akadémia mindkét kutató munkássága kapcsán elismerésre méltónak találta, hogy választott témájukat a mélyre ásva, alaposan, az összefüggések szem előtt tartásával kutatták. Rendkívüli teljesítménynek tartják azt is, hogy a tudósok olyan konklúziókat tudtak kutatásaik során megfogalmazni, amelyek a kor legfontosabb, globális problémáit segítenek újszerű és gyakorlatorientált megvilágításba helyezni.

IllusztrációForrás: AFP

A közgazdasági Nodel-díj kapcsán érdekesség, hogy annak létrehozását a Svéd Bank (svédül Sveriges Riksbanks) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében.

A díjat ezért hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik és nem közgazdasági Nobel-díjnak.