Megháromszorozza kapacitását a Magyar Posta

csomag EGYÉB TÁRGY küldemény TÁRGY
Budapest, 2018. július 4. Küldeményeket pakolnak a Magyar Posta Nemzetközi Postakicserélő Központjában, a Liszt Ferenc-repülőtéren, 2018. július 4-én. Száz éve, 1918. július 4-én szállt fel Magyarországon az első postát szállító repülőgép. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Egymilliárdos beruházással készült a Magyar Posta az idei karácsonyi csomagcsúcsra. A postákon kapacitásbővítéssel gyorsítják majd a csomagok átvételét.
Vágólapra másolva!

A Magyar Posta október elsejétől üzembe helyezi új csomagfeldolgozó rendszerét, amely a korábbiakhoz képest háromszoros kapacitással működik. A jelenleginél nagyobb áteresztő képességű új, vonalkódolvasási, valamint tömeg- és térfogatmérési képességgel is rendelkező automata csomagfeldolgozó rendszer beruházási értéke mintegy egymilliárd forint volt.

Illusztráció Forrás: MTI/Kovács Tamás

A gépsor a Magyar Posta Csomag Logisztikai Központjában kapott helyet a fővárosi IX. kerületben.

A több mint 5 ezer négyzetméternyi területen elhelyezkedő központban a hét minden egyes munkanapján 24 órában dolgozzák fel a csomagokat.

A világszínvonalú csomagfeldolgozó gépsor óránként akár 10 ezer darab száz gramm és tíz kilogramm közötti tömegű küldeményt képes kezelni, amelyet a küldeményen lévő vonalkód alapján válogat és irányít tovább a címzésnek megfelelő kézbesítési pontra.

A Posta a gépbeszerzés mellett országszerte mintegy 60 postán kapacitásbővítést hajtott végre.

Nagyobb raktárt, tárolót alakított ki azokon a postákon, ahol a csomagmennyiség különösen kiugró a téli szezonban, illetve a raktárbővítés mellett több helyen plusz csomagkiadó pultot épített ki, hogy a karácsonyi forgalomban minél gyorsabban tudják a munkatársak kiszolgálni a csomagért érkező ügyfeleket.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A piaci előrejelzések és a Magyar Posta partnerei által közölt adatok szerint idén ismét mintegy 20 százalékkal nőhet az árutartalmú küldemények száma.

2017-ben több mint 21 millió volt a belföldi csomagok száma,

míg a nemzetközi bejövő árutartalmú küldeménymennyiség (becsült volumen az összes bejövő nemzetközi levélküldeményből) több mint 18 millió darabot tett ki. A Magyar Posta előrejelzései szerint az elmúlt évek után 2018-ban is csúcsot dönthet majd az éves csomagforgalom.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a nemzetközi internetes áruházas rendelések száma – különösen, ha az Európai Unión kívülről rendelik – már kora ősszel megemelkedik.

A Magyar Posta javasolja, hogy aki a Távol-Keletről rendel, időben tegye, mert a karácsonyi időszak közeledtével a szállítási idő megnyúlik a népszerű webáruházaknál.

A Magyar Posta a gyakran hetekig tartó szállítási-kézbesítési folyamatnak csak az utolsó szakaszáért – az utolsó napokért – felel közvetlenül, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a postaküldeményt minél gyorsabban feldolgozza, kézbesítse.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csúcsszezon a november végi Black Friday-tól (idén november 23.) a karácsony előtti pár napig, nagyjából december 20-ig tart, ebben az időszakban a tavalyihoz képest 30 százalékkal több lehet a naponta a beérkezett árutartalmú küldemények mennyisége.

A Magyar Posta az év végi csúcsidőszakra mind a logisztikai, mind a kézbesítési területen extra kapacitással készül.

Az említett beruházások mellett eszközbeszerzésekkel és a partnerekkel való szoros együttműködéssel támogatja a téli felkészülést.