Mélyponton a globális üzleti étvágy

befektetés megegyezés üzlet kezet ráz siker
Vágólapra másolva!
Négy éve nem látott mélypontra süllyedt a vállalatok felvásárlási és összeolvadási étvágya a következő 12 hónapra nézve – derül ki az EY friss felméréséből. A háttérben elsősorban a brexit, illetve az USA és Kína között fennálló kereskedelmi feszültség áll.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint a globális cégvezetők fele (46 százalék) tervez valamilyen felvásárlást vagy összeolvadást a következő 12 hónapban. Ez pedig 10 százalékkal gyengébb arány az egy évvel ezelőtt mért szinthez képest, ráadásul négyéves mélypontnak számít – idézi a CNBC az EY hétfőn közreadott kutatásának eredményeit.

A tanácsadócég 45 országból több mint 2600 cégvezetőt kérdezett meg, és

a válaszadók egyértelműen a szabályozói környezetet, illetve a geopolitikai bizonytalanságokat jelölték meg a legnagyobb üzleti kockázatként a következő évre.

Mostanra tehát eljutottunk oda, hogy a geopolitikai, kereskedelmi és vámpolitikai bizonytalanságok konkrét negatív hatásokat gyakorolnak a globális üzleti hangulatra – hangsúlyozta Steve Krousko, az EY alelnöke. Hozzátette, hiába a vártnál erősebb első féléves vállalati eredmények, arra lehet számítani, hogy az év végére gyengülni fog a felvásárlási és összeolvadási (M&A) aktivitás az év elejéhez képest.

Gigászok üzletei

Mindazonáltal az idei évben láthattunk néhány igen komoly üzletet is.

A legnagyobbak között volt, amikor a Bayer 63 milliárd dollárért megvette az amerikai Monsanto mezőgazdasági céget.

A médiapiacon is voltak nagyléptékű ajánlati összecsapások, például amikor a Disney felajánlotta, hogy 71,3 milliárd dollárért megveszi a Twenty-First Century Foxot, vagy amikor a szintén amerikai Comcast 40 milliárd dollárt ajánlott a brit rivális Skynak a megvételéért.

Gigászi vállalatok ültek idén tárgyalóasztalokhoz Forrás: 123rf.com

A jelentés emellett hangsúlyozza, hogy bár a bizonytalanságok jelen vannak az üzleti életben, a vállalati fundamentumok mégis erősek, vagyis nem meglepő, hogy

a cégvezetők 90 százaléka szerint a piac állapota javulni fog.

Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek döntő többsége úgy látja, a következő 12 hónap inkább csak átmenti szünetet jelent majd a globális M&A aktivitásban.

Brit előretörés

Izgalmas fejlemény továbbá, hogy Nagy-Britannia előrelépett a rangsorban, és immáron a második legnépszerűbb M&A célpontnak számít. Az áprilisi felmérésben a szigetország még csak az ötödik helyen állt. Ennek oka, hogy a cégvezetők igyekeznek mérsékelni a kereskedelmi és vámpolitikai összecsapások lehetséges hatásait, és

a megkérdezettek 20 százaléka szerint Nagy-Britannia jó lehetőség az M&A befektetésekhez

– derül ki a jelentésből.

Az első helyezett továbbra is az Egyesült Államok, majd Nagy-Britanniát Kanada, Németország, valamint Franciaország követi.

A brit cégek egyre népszerűbbek a globális vállalatok körében Forrás: AFP/Oli Scarff

Nagy-Britannia növekvő népszerűségét támasztja alá, hogy a Moore Stephens könyvvizsgáló adatai szerint az amerikai vállalatok brit cégekkel kapcsolatos M&A étvágya több mint duplájára nőtt a 2017/18-as vizsgált időszakban (79 milliárd fontra) az egy évvel korábbi (36,8 milliárd font) szintről.

A kutatás azonban rámutatott, a növekvő étvágy mögött jelentős részben az állhat, hogy a font igen komolyan leértékelődött 2014 után,

vagyis megnyílt a lehetőség a kedvező külföldi üzletek előtt.

A Comcast-Sky üzlet mellett olyan jelentős akvizíciókban állapodtak meg a vizsgált időszakban, mint a Costa kávézólánc felvásárlása a Coca-Cola részéről 5,1 milliárd dollárért, vagy a zenei azonosításban utazó Shazam bekebelezése az Apple részéről – ez utóbbi üzlet a hírek szerint 400 millió dolláros.