Az IMF elismerte a magyar gazdaság sikerességét

2018.10.09. 07:13

A Nemzetközi Valutaalap őszi világgazdasági előrejelzésében javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését.

Közzétette legújabb jelentését a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A Világgazdasági kilátások, 2018 október című tanulmány szerint a magyar gazdaság idén négy százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal növekedhet a tavalyi négy százalék után.

Ez azt jelenti, hogy az IMF felfelé módosította az április előrejelzését.

A Valutaalap Magyarország GDP-jének idei növekedési ütemét 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,3 százalékponttal emelte meg a valutaalap elemzői.

Ötéves előrejelzés
Az IMF elemzői arra számítanak, hogy 2023-ban a magyar gazdaság 2,2 százalékkal növekszik, az éves átlagos infláció 3,0 százalékot tesz ki, a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többlete pedig 1,0 százalék lesz.

AZ IMF nemcsak a gazdasági növekedésről írt, hanem az inflációról is. A szervezet szerint az éves átlagos infláció a tavalyi 2,4 százalék után idén 2,8 százalékra, míg 2019-ben 3,3 százalékra rúghat.

Az IMF friss előrejelzése szerint a többlet idén 2,3 százalék, jövőre pedig 2,1 százalék lehet.

IllusztrációForrás: AFP/Zach Gibson

A szervezet kedvezően ítéli meg a munkanélküliséget is, ami idén 3,9 százalékra, jövőre pedig 3,5 százalékra csökkenhet a tavalyi 4,2 százalék után.