Kis mértékben emelkedtek az árak szeptemberben

brit UK infláció vásárlás shopping árak hátat fordít London
Vágólapra másolva!
Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál; augusztushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az év első kilenc hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal nőttek.

Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok és a dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,4 százalék volt szeptemberben, a havi 0,3 százalék.

Illusztráció Forrás: AP / The Telegraph

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: az élelmiszerek ára átlagosan 4,6 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest, az idén augusztushoz viszonyítva pedig 0,5 százalékkal.

Az élelmiszerek súlya számottevő a lakossági fogyasztásban, így ez jelentősen közrejátszott az emelkedésben. Hozzátette: a dohánytermékek ára a jövedékiadó-emelés miatt nőtt.

Egyelőre a valós inflációs nyomás hiányát tükrözi, hogy a maginfláció 2,4 százalékos volt a hónapban - értékelte a KSH közölte adatokat Horváth András, a Takarékbank elemzője. Noha a bérköltségek és a kereslet növekedése néhány részterület kivételével továbbra sem érzékelhetőek, a múlt hónapokban látott forintgyengülés hatását mutatják a tartós fogyasztási cikkek havi alapos is mérhető kisebb drágulása.

Mivel a forint némileg visszakorrigált, és az év hátralevő részében további pozitív korrekcióra számítunk, ezért további infláció növelő hatást nem várunk, sőt, némileg visszarendeződhetnek az árak.

- jelzi az elemző.

A közeljövőben ugyanakkor komolyabb inflációs kockázatot jelenthet az észak-európai aszály általokozott terményár emelkedés, ami gyorsíthatja az élelmiszerek drágulását - tette hozzá.

Idén átlagosan 2,8 százalékos inflációra számítunk, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, bár ennek még nem mutatkoznak jelei.

Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését.

Emiatt az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a Monetáris Tanács tartósan lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával. 2019 elején ismét 3 százalék fölé emelkedhet az infláció, azonban az üzemanyagok az idei év közepén látott magas bázisa miatt jövő év közepére megint 3 százalék alá kerülhet, éves átlagban 2,9 százalékos inflációra számítunk jövőre - írja értékelésében a Takarékbank munkatársa.