Rossz számokat közölt, majd megrogyott a MediaMarkt

B Black Friday  fekete péntek bevásárlás árleszállítás
MADRID, SPAIN - NOVEMBER 27: Workers of the consumer electronics company Media Markt wear Black Friday shirts while attending customers during 'Black Friday' discounts on November 27, 2015 in Madrid, Spain. Originating in the USA as a sales day following the Thanksgiving holiday, 'Black Friday' is becoming an increasinglyduring popular shopping day in Spain. After years of stagnation the Spanish economy grew 1% in the second quarter of 2015 on the back of a strong consumption drive according to government statistics. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ceconomy AG (a korábbi Metro csoport) - amely Európa legnagyobb fogyasztási elektronikai cikkeket forgalmazó kiskereskedelmi cége - közölte, hogy – elsősorban a MediaMarkt és a Saturn üzletláncok gyenge eladásainak következtében - a most véget ért 2017/18-as pénzügyi évének működési profitja elmaradt az előrejelzett értéktől.
Vágólapra másolva!

A bejelentés hatására a cég részvényeinek árfolyama közel 20 százalékkal esett a frankfurti tőzsdén, amivel az idei évet tekintve már kétharmadával értékelődtek le a társaság papírjai.
A Reuters szerint a társaság szeptember 30-ával zárult üzleti évében az EBITDA, vagyis az adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti

eredmény 630 millió euró lett, szemben a menedzsment alig egy hónappal ezelőtt közzétett 680-710 millió euró közötti várakozásával.

Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Denis Doyle

Az EBIT, azaz a kamat és adólevonások előtti eredmény a szeptember végével zárult egy éves időszakban az előző évben elért 494 millióról 400 euróra olvadt.

A társaság a várakozások alatti eredményért elsősorban a szintén a portfóliójukhoz tartozó SaturnMediaMarkt csoportot teszi felelőssé, amely a pénzügyi év végén elég gyenge teljesítményt nyújtott.

Közlésük szerint ugyanis a szokatlanul meleg nyár következtében megváltozott fogyasztási szokások kedvezőtlenül hatottak a televíziók és más elektronikai cikkek értékesítésére.