A Ceconomy AG (a korábbi Metro csoport) - amely Európa legnagyobb fogyasztási elektronikai cikkeket forgalmazó kiskereskedelmi cége - közölte, hogy – elsősorban a MediaMarkt és a Saturn üzletláncok gyenge eladásainak következtében - a most véget ért 2017/18-as pénzügyi évének működési profitja elmaradt az előrejelzett értéktől.

A bejelentés hatására a cég részvényeinek árfolyama közel 20 százalékkal esett a frankfurti tőzsdén, amivel az idei évet tekintve már kétharmadával értékelődtek le a társaság papírjai.
A Reuters szerint a társaság szeptember 30-ával zárult üzleti évében az EBITDA, vagyis az adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti eredmény 630 millió euró lett, szemben a menedzsment alig egy hónappal ezelőtt közzétett 680-710 millió euró közötti várakozásával. 

Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Denis Doyle

Az EBIT, azaz a kamat és adólevonások előtti eredmény a szeptember végével zárult egy éves időszakban az előző évben elért 494 millióról 400 euróra olvadt.
A társaság a várakozások alatti eredményért elsősorban a szintén a portfóliójukhoz tartozó SaturnMediaMarkt csoportot teszi felelőssé, amely a pénzügyi év végén elég gyenge teljesítményt nyújtott. Közlésük szerint ugyanis a szokatlanul meleg nyár következtében megváltozott fogyasztási szokások kedvezőtlenül hatottak a televíziók és más elektronikai cikkek értékesítésére.