Folytatja magyarországi kutatási tevékenységét a Servier gyógyszergyár

2018.10.10. 15:52

A Servier gyógyszeripari vállalat elkötelezett a magyar kutatás iránt és folytatja magyarországi tevékenységét – mondta Olivier Laureau, a Servier-csoport elnöke a társaság magyarországi gyógyszerkutató intézete alapításának 10. évfordulóján rendezett ünnepségen szerdán Budapesten.

Az elnök kiemelte: Magyarország az egyetlen Franciaországon kívül, ahol a csoport összes tevékenysége megtalálható. A 149 országban jelen lévő vállalat alapkutatási tevékenységet is csak ebben a két országban folytat, két molekuláris kutatóközpontja közül az egyik, a Servier kutatóintézet Budapesten van.

Jan-Frederic Kesselhut, a Servier Hungária Kft. igazgatója beszél a Servier Hungária Kft. és a Servier Kutatóintézet Zrt. sajtótájékoztatóján az intézet székházában 2018. október 10-én. A franciaországi központú gyógyszergyártó vállalat magyarországi érdekeltsége fennállásának 10 éves jubileumát ünnepli. MTI Fotó: Máthé ZoltánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A francia központú Servier egy nonprofit alapítvány irányítása alatt álló nemzetközi gyógyszeripari vállalat, amely gyógyszerei forgalmának 25 százalékát kutatás-fejlesztésbe fekteti és összes nyereségét fejlesztésre használja fel – hangsúlyozta a csoport elnöke.

A Servier a magyar-francia gazdasági együttműködés markáns szereplője, négy magyarországi vállalati egysége mintegy 3.200 munkatársat foglalkoztat – mondta Ponevács-Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkára.

A Servier 25 éve van jelen Magyarországon, az Egis gyógyszergyár 51 százalékos üzletrészét 1995-ben, teljes tulajdonjogát 2013-ban szerezték meg, itteni kutatóintézetüket pedig tíz évvel ezelőtt alapították – ismertette Olivier Laureau, hozzátéve, hogy Magyarországot a kezdetektől stratégiai területnek tekintették.

A Servier Kutatóintézet Zrt. és a Servier Hungária Kft egyik laborja 2018. október 10-én. Tízéves a franciaországi központú Servier gyógyszergyártó vállalat magyarországi érdekeltsége. MTI Fotó: Máthé ZoltánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A csoport elnöke kiemelte: a vállalati kutatások középpontjában a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, valamint a neuropszichiátriai terület mellett az onkológia áll.

A Servier-csoport folyamatosan fejleszti magyarországi tevékenységét – mondta, példaként említve, hogy a Budapesti Terápiás Kutatóközpont működését megerősítve a magyar fővárosból zajlik az ezirányú teljes délkelet-európai tevékenység irányítása.

Ponevács-Pana Petra beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkár beszél a Servier Hungária Kft. és a Servier Kutatóintézet Zrt. sajtótájékoztatóján az intézet székházában 2018. október 10-én. A franciaországi központú gyógyszergyártó vállalat magyarországi érdekeltsége fennállásának 10 éves jubileumát ünnepli. MTI Fotó: Máthé ZoltánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Olivier Laureau kitért arra is, hogy a Servier 2014 óta a magyar kormány stratégiai partnere.
Ponevács-Pana Petra elmondta: Franciaország Magyarország hetedik legnagyobb kereskedelmi partnere, és a negyedik legnagyobb befektető.

A magyar-francia gazdasági kapcsolatok erősödését jelzi, hogy idén az első hét hónapban a magyar export 3,1 százalékkal, az import pedig 2,9 százalékkal bővült. A kivitel 80 millió eurós növekedésének oka főként a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportjának 27 százalékos bővülése – ismertette a helyettes államtitkár.

Kiemelte azt is, hogy az elmúlt négy évben a magyar befektetés-ösztönzési rendszer eredményeképpen 12 francia befektető döntött Magyarország mellett, a beruházások értéke 281 millió euró, és ezekkel mintegy 1.600 új munkahely jött, illetve jön létre. További befektetésekről is folynak tárgyalások.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a kutatás-fejlesztés iránt, cél, hogy 2020-ra a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát, 2030-ra pedig mintegy 3 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítsák.

Laboráns dolgozik a Servier Kutatóintézet Zrt. és a Servier Hungária Kft egyik laborjában 2018. október 10-én. Tízéves a franciaországi központú Servier gyógyszergyártó vállalat magyarországi érdekeltsége. MTI Fotó: Máthé ZoltánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Kotschy András, a Servier Kutatóintézet Zrt. igazgatója elmondta: a csoport tíz év alatt 90 millió eurót (csaknem 30 milliárd forint) fordított a magyarországi kutatóintézet működésének finanszírozására, ezen belül 14 millió eurót (több mint 4 milliárd forint) tudományos eszközök beszerzésére. Mára 60 magasan képzett munkatársat foglalkoztatnak, akiknek csaknem fele doktori végzettséggel rendelkezik.

A kutatások eredményeként onkológiai területen már két, itt felfedezett gyógyszerjelölt is klinikai kutatási fázisba került, míg egy harmadik nemrég lépett a preklinikai fejlesztés stádiumába.

A Servier világszerte 21.700 embert foglalkoztat, tavalyi teljes forgalma 4,1 milliárd euró volt, ezen belül 2,9 milliárd euró a Servier-termékekből, 1,2 milliárd a generikumokból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK