Az eurókötvények ötödét közép-európai befektetők vették meg

Vágólapra másolva!
A napokban kibocsátott, egymilliárd eurós magyar államkötvény 18 százalékát közép-európai befektetők vásárolták meg - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak.
Vágólapra másolva!

Egyre szorosabb a régió együttműködése annak érdekében, hogy egymás állampapírjait is vásároljuk - fűzte hozzá Barcza György a lap csütörtöki számában megjelent interjúban.

Hagyományosan a német és osztrák részarány magas, 42 százalékos volt, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból a befektetők a kötvények 19 százalékát vették meg - részletezte.

Emlékeztetett, hogy az ÁKK az eddigi legalacsonyabb, 1,25 százalékos kamat mellett bocsátotta ki a hétéves futamidejű kötvényeket, csaknem négyszeres, 3,8 milliárd eurót elérő érdeklődés mellett.

Az ÁKK vezetője azt is elmondta, hogy ebben az évben egymilliárd euró volt a devizafinanszírozási terv, de renminbiben (kínai deviza) még kibocsáthat Magyarország, a tavalyi kínai kötvényprogram erre lehetőséget ad. A hároméves, és 2019 júniusában lejáró program keretében tavaly egymilliárd renminbi - mintegy 140 millió euró - összegű kibocsátás volt - olvasható a Magyar Hírlapban.