A Snap részvényei tovább zuhantak a héten egészen 7 dollárig, annak ellenére, hogy a Snapchat anyavállalatának vezérigazgatója, Evan Spiegel már jövőre nyereségesnek látja a céget. A szakértők szerint viszont 2019-ben már teljesen kifogyhat a pénzből a Snap, a jövő év végén pedig ismét tőkét kell gyűjteniük, ha fenn akarnak maradni.

A MoffettNathanson elemzői vállalat szerint a Snap üzlete valóságos pénznyelő, ha pedig tovább folytatják a készpénz égetését, akkor már 2019-ben újra tőkét kell gyűjteniük, hiszen teljesen kifogynak majd a pénzből.

A Snap legnagyobb problémája, hogy nem tud új felhasználókat behúzni, miközben a régiek inkább az Instagramon posztolják a képeiket és videóikat. A vállalattól több magas beosztású vezető is távozott az elmúlt időben. A tőzsdére vonulás óta már kilenc igazgató lépett ki a Snaptől.

Michael Nathanson elemző arra számít, hogy a tech vállalat jövőre sem lesz nyereséges. Szerinte a Snapchat valószínűleg elérte saját határait, innen már borzalmasan nehéz lesz a növekedés. Ráadásul Észak-Amerikában a napi aktív felhasználók száma az idei második negyedévben még csökkenést is mutatott.

illusztrációForrás: Getty Images/Studioeast

Nathanson hozzátette, hogy a közeljövőben nem számíthat profitra a Snap, csak akkor, ha a vállalat jelentősen csökkenti kiadásait.

Becslései szerint a Snap jövőre 1,5 milliárd dolláros mínuszban lesz.

Gad Allon, a Wharton egyetem professzora úgy gondolja, hogy a Snap nehézségeiben az is közrejátszik, hogy a vállalat akkor ment tőzsdére, amikor még erre nem álltak készen. Ráadásul nem csupán egy céggel versenyeznek, hiszen az Instagram, a Facebook valamint a WhatsApp is szipkáz el tőlük felhasználókat. Allon hozzáteszi, hogy jelenleg a Snapchat abban a fázisban van, ahol nagyon drága a terjeszkedés, és egyáltalán nem könnyű bevételt szerezni.