Ha hagyományos, heti 40 órás munkarendben dolgozik, és időben egyeztetett munkahelyi feletteseivel, valamint munkatársaival is, akkor október 19-e után nagyot pihenhet. Vagy épp kirándulhat, utazhat, elvégezheti a háztartás és a ház körüli munkákat. Minderre vélhetően több ideje lesz most, mint a normál hétköznapokban és hétvégéken. Hat szabadság felhasználásával 16 napos pihenőt alakíthatott ki – vagy kis szerencsével még mindig kialakíthat – magának és a családjának.

Ahogy az Origo korábban bemutatta, az idei év különösen sok hosszú hétvégés pihenési lehetőséget ad, elsősorban természetesen a hagyományosnak tekinthető munkarendekben dolgozóknak.

Ez a cikk pedig arról szólt, pontosan mely napokat kell szabadságra kérnie ahhoz október végén és november elején, hogy 16 napot egybefüggően tudjon pihenni.

IllusztrációForrás: Getty Images/gilaxia/Gilaxia

Így kell(ett volna) szabadságot kérnie

A naptári napok szerinti munkanapoktól való eltérésről az irányadó rendelkezés a 9/2017. (V. 19.) NGM rendelet a 2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről.

Ebből kiderül, hogy a két, munkaszüneti napot jelentő ünnep környékén milyen munkanap-áthelyezésekkel kell számolni.

A rendeletben foglaltakat figyelembe véve kétszer három munkanapot kellett megszereznie a maximálisan elérhető 16 napos pihenéshez.

Az október 23-át követő 3 munkanapot (24., szerda, 25., csütörtök, 26. péntek – október 22-e pihenőnap, melyet hivatalosan október 13-án kell ledolgozni), valamint

a november 1-ét megelőző 3 munkanapot (29., hétfő, 30., kedd, 31., szerda – november 2-át a következő héten, november 10-én szombaton kell ledolgozni).

Így a 16 napos időszak október 20-tól, szombattól, november 4-ig, vasárnapig tart.

IllusztrációForrás: © Billy Richards/Billy Richards

Még nincs minden elveszve!

Akkor sem érdemes elkeseredni, ha nem kért vagy nem kaphatott korábban szabadságot ezekre a napokra. Ha biztos abban, hogy munkáját a 2x3 napban nem tudják nélkülözni, akkor próbáljon meg legalább az egyik 3 napra szabadságot kérni.

Ha így jár el, az igazi szerencsenapoknak október 27-e és október 28-a, szombat és vasárnap fog számítani. E hétvégi napoknak köszönhetően ugyanis, akár október 23-25-ig vesz ki szabadságot, akár október 29-31-ig, ha 16 nap is, de 9 egybefüggő napja így is lesz a pihenésre.

A következő, normál munkarendtől való eltérésre december 1-vel kell készülni. Ezen a szombaton december 24-ét, hétfőt kell majd ledolgozni.