Szijjártó Péter aláírta a támogatásról szóló megállapodást a német BMW képviselőjével. Rengeteg hasznot fog hozni az új üzem, új út is épül.

Busásan megtérül Magyarországnak az a több mint 12,3 milliárd forint, amellyel a magyar kormány támogatja a BMW debreceni beruházását - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, mielőtt aláírta a támogatásról szóló megállapodást a német gyár képviselőjével.

Szijjártó Péter az aláírási ceremónián bejelentette azt is, hogy a kormány döntése értelmében a leendő BMW autógyár telephelyéhez közel új csomópontot alakítanak ki az M35-ös autópályán. Kétszer kétsávosra bővítik az odavezető összekötő utat, konténerterminált építenek villamosított vasúti összeköttetéssel, új telekommunikációs-  és gázhálózatot alakítanak ki.

Oliver Zipse, a BMW Group igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog, miután aláírták a BMW debreceni gyárberuházásának támogatásáról szóló megállapodást a Debreceni EgyetemenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

 Az egymilliárd eurót meghaladó beruházásból felépülő, 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni BMW-gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyártanak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremtenek - sorolta a külgazdasági miniszter. Szijjártó Péter "különleges, és kivételes" sikertörténetnek nevezte, hogy a BMW gyárat épít Magyarországon, Debrecenben, ami elismerése a magyar emberek szorgalmának, tehetségének, a debreceniek profizmusának és a magyar gazdaságpolitikának.
A tárca vezetője szerint ez a beruházás is bizonyítja, hogy jó döntés volt bevezetni Európa legalacsonyabb adóját, német mintára bevezetni a duális szakképzést és átalakítani a felsőoktatást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a BMW debreceni gyárberuházásának támogatásáról szóló megállapodás aláírásán a Debreceni Egyetemen 2018. október 12-én.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Globális, újkori ipari forradalom zajlik körülöttünk, aminek az autóipar a meghatározója, és ma az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa - mondta ünnepi beszédében a külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaság dimenzióváltás állapotában van, ahová érdemes lesz a magas technológiát, a kutatás-fejlesztési eredményeket befektetni. Hozzátette, hogy tavaly 8 ezer milliárd forintot termelt a magyar autóipar, az idén pedig újabb nemzetgazdasági rekord dőlhet meg. Az autóipar teljesítménye meghaladhatja a 9 ezer milliárd forintot. Jelezte az is, hogy a Magyarországon gyártott autók 91,1 százalékát exportálják.

Oliver Zipse, a BMW Group igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (középen b-j) a BMW debreceni gyárberuházásának támogatásáról szóló megállapodás aláírásán a Debreceni Egyetemen.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A BMW debreceni beruházása ezt a lendületet viszi tovább, ami jó lehetőséget teremt arra, hogy a gazdasági növekedés tartósan 4 százalék fölött legyen. Ma Magyarországon 6 ezer német vállalat 300 ezer magyar embert foglalkoztat. Németország a legnagyobb befektető, és hazánk első számú gazdasági partnere. A Németországba irányuló magyar export az idén meg fogja haladni a 30 milliárd eurót  - mutatott rá a külügyminiszter. A tárca vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik a beruházás bejelentését megelőző 14 hónapig tartó tárgyalásokon képviselték a magyar érdekeket, külön is megnevezve a jelen levő Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, akinek a tárcája "oroszlánrészt vállalt a beruházás előkészítésében". Szijjártó Péter bejelentette, hogy a külgazdasági és külügyi tárca és az innovációs minisztérium a közeljövőben közösen terjeszt be versenyképességi csomagot a kormánynak.
Oliver Zipse, a BMW csoport igazgatótanácsának tagja azt mondta, több mint 160 európai helyszínt vizsgáltak meg, mielőtt Debrecenben megtalálták, amit kerestek. Jelezte, hogy a döntésben sokat számított a város hozzáállása, a jó infrastruktúra, a megfelelő nagyságú terület megléte és a képzett munkaerő rendelkezésre állása, illetve az, hogy mind a magyar kormány, mind a debreceni önkormányzat elkötelezte magát megfelelő képzések indítására.
Tavaly a BMW 2,4 millió gépkocsit értékesített, ebből 1,1 milliót Európában - támasztotta alá, miért bővítik a kontinensen a gyártókapacitást. Oliver Zipse közlése szerint 2019-ben kezdik meg a terepmunkákat, a környezeti infrastruktúra kialakítása után kezdődik az építkezés, majd a gépek, robotok telepítése. A BMW csoport beruházását a város közgyűlésében egyhangúlag szavazták meg az aláírásra kerülő szerződést, ebben a tekintetben nem volt kormánypárt és ellenzék, csak egy közös érdek volt, hogy létrejöjjön Debrecen és a BMW csoport együttműködése

- ezt már Papp László, Debrecen polgármestere mondta. A polgármester történelmi léptékűnek nevezte Debrecen megelőző négy évének eredményeit. Több mint 500 milliárd forint működő tőke érkezett a városba, és több mint hatezer új munkahely létesült. Papp László szerint Debrecen fejlődésében a kormánynak kiemelkedő szerepe van. Ilyen nagyságrendű tőke csak olyan országot, olyan várost választ, ahol stabilitás, biztonság és kitűnő együttműködés jellemzi a mindennapokat. A ma aláírásra kerülő szerződéssel Debrecen arra vállal kötelezettséget, hogy a BMW új gyárának felépítéséhez szükséges előfeltételeket, az ipari terület beruházási célnak megfelelő kialakítását elvégzi, és egy év múlva beruházásra alkalmas állapotban átadja a befektető részére - mondta Papp László polgármester, majd Oliver Zipse-vel aláírták a beruházás előzetes adás-vételi szerződését. Ezt követően Szijjártó Péter és Oliver Zipse aláírta a kormányzati támogatást rögzítő szerződést is.

Palkovics László az esemény alkalmából a közmédiának elmondta, a BMW-vel olyan "csodálatos világ" jelenik meg Magyarországon, amely egyszerre gyártókapacitást és innovációs kapacitást is jelent, és ez teljesen át fogja rendezni a régió térképét. Felidézte, hogy a BMW 40 évvel ezelőtt egy magas munkanélküliséggel küzdő kis németországi faluban jelent meg, amely ma Európa egyik innovációs, oktatási központja. Debrecen ehhez képest sokkal jobb helyzetből indul, amelyet ezzel a döntéssel még magasabbra lehet emelni - tette hozzá a miniszter. A BMW befektetési döntésének egyik fontos elemeként beszélt a miniszter a környék magas oktatás színvonaláról is. Szimbolikusnak nevezte, hogy a pénteki fórumot a Debreceni Egyetemen tartja a német cég. Szavai szerint ez azt jelenti, hogy a cég számít az egyetemre, számít az oktatásra, a kutatásra és a befektetői környezetre.