A pénzzel való felelős gazdálkodás egy életen át tartó tanulást jelent – mondta a pénzügyminiszter Debrecenben, amikor az egyetem gazdaságtudományi karán átadta az országos Fintelligence Pénzügyi Edukációs Hálózat legújabb tagját, az egyetem és az Erste Bank közös finanszírozásában kialakított pénzügyi labort (Fintelligence Lab).

Varga Mihály hozzátette: a kormány felfogása szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése fontos gazdasági-társadalmi érdek. A pénzügyi jártasság fejlesztésére dolgozta ki a kormány a 2017-től 2023-ig szóló, hét éves nemzeti pénzügyi tudatosság-fejlesztési stratégiát.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Debreceni Egyetem és az Erste Bank közös finanszírozásában kialakított pénzügyi labor átadásán az egyetem gazdaságtudományi karán 2018. október 15-énForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kormány célja az, hogy minden korosztályhoz eljusson a pénzügyi tudatosság fejlesztése, de a munka során kiemelt figyelmet fordít a fiatalok felvértezésére gyakorlati pénzügyi ismeretekkel, ezért döntöttek a pénzügyi oktatás általánossá tételéről a köznevelés rendszerén belül. Ez azért is fontos, mert azok, akik fiatal korban magabiztosabbak a pénzügyekben, könnyebben válhatnak később vállalkozóvá is – tudatta a miniszter.

Varga Mihály szólt arról, hogy erősíteni kell a családok tudatos pénzügyi tervezését és bővíteni kell az idősebb korosztály ismereteit.

Felhívta a figyelmet, hogy az egyik legfontosabb cél a modern pénzügyi ismeretekre legfogékonyabb korosztály, a felsőoktatásban tanulók elérése. Ennek kiváló eszköze a Fintelligence Pénzügyi Edukációs Hálózat, ahol élményalapú ismeretátadással vezetik be a hallgatókat a témába.

Varga Mihály pénzügyminiszter (b4) és Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója (b3) a átadja a Debreceni Egyetem és az Erste Bank közös finanszírozásában kialakított pénzügyi labort az egyetem gazdaságtudományi karánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

El kell érni, hogy minden régióban létesüljön ilyen edukációs központ – mondta Varga Mihály megjegyezve, hogy

a Debreceni Egyetem (DE), a pénzügyi labor kialakításával újabb fontos lépést tett, hogy a diákokat felkészítse a későbbi életükben meghozandó pénzügyi döntésekre.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára azt mondta, terveik szerint a miskolci és a debreceni Fintelligence Lab átadása után Pécsett, Budapesten, Szegeden és Kolozsváron alakítanak ki modern pénzügyi laborokat különböző bankok anyagi és szakmai támogatásával.

Radovan Jelasity, az Erste Bank vezérigazgatója a fejlődés egyik gátjának nevezte a pénzügyi ismeretek hiányát. A támogatásukkal létrehozott debreceni pénzügyi labornak is az a célja, hogy a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi kultúra fejlesztését a legmodernebb technikával segítse.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora hozzátette: egyetemük sajátos együttműködési rendszert alakított ki a kormánnyal, a vállalati szférával és a pénzintézetekkel, ami a bizalmon alapul és hozzájárul az intézmény oktatási, tudományos, innovációs céljainak megvalósításához.

Varga Mihály pénzügyminiszter (elöl k) érkezik Szilvássy Zoltán rektorral (elöl b) és Bács Zoltán kancellárral (elöl j) a pénzügyi labor átadásáraForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bács Zoltán egyetemi kancellár a labor bemutatásakor elmondta: a Fintelligence Lab 36 számítógépén elsősorban a DE gazdaságtudományi kar pénzügy-számviteli alapképzésében résztvevő hallgatóknak lesz lehetőségük a pénzvilágban jelenleg használt legújabb technológiákat és alkalmazásokat megismerni a speciálisan felszerelt tanteremben.

A jövőben meghirdetik az egyetem bármely hallgatója által felvehető alapszintű gyakorlati pénzügyi képzést biztosító kurzusokat, és középiskolás osztályok is részt vehetnek interaktív pénzügyórákon – ismertette Bács Zoltán.