A lakás-takarékpénztárak nagy extraprofittal, de eredmény nélkül működnek

2018.10.15. 13:53

A kormány fokozatos kivezeti a lakás-takarékpénztárak állami támogatását. Ennek az az oka, hogy ezek a vállalatok jelentős extraprofitra tettek szert a kormánynak köszönhetően, míg az ügyfelek ebből semmit nem érzékeltek. Kevesebb lakás épült, a lakás-takarékpénztárak hozama állami támogatás nélkül negatív lenne.

Felmenő rendszerben megszüntetné a lakás-takarékpénztárak állami támogatását egy új törvényjavaslat. Ezt Bánki Erik jelentette be, miután a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn.

A lépésnek egyértelmű okai vannak. A lakástakarékpénztárak az elmúlt években a jelentős állami támogatásnak köszönhetően több tízmilliárdos extraprofitra tettek szert az elmúlt években.

Azonban hiába az extraprofit, alig épülnek ezekből a megtakarításokból új lakások.

A lakástakarékok együttesen 340 milliárd forintot meghaladó állampapír-vagyonnal rendelkeznek.

Több száz milliárd forintos állami támogatást kaptak a lakás-takarékpénztárakForrás: Origo

2010 óta a négy lakás-takarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint nyeréséget realizált.

Lakás-takarékpénztárak Magyarországon
Jelenleg négy lakás-takarékpénztár működik Magyarországon: a Fundamenta, az OTP, az Erste és az Aegon. A lakástakarékpénztárok által kezelt közel 1 millió szerződéshez kapcsolódó megtakarítások értéke mára meghaladta a 800 milliárd forintot.

Ebből azonban az ebből származó hozam nem jut el az ügyfelekhez, sőt az állami támogatás nélkül negatív lenne a lakástakarékpénztárak által a megtakarítóknak kínált hozam.

A lakás-takarékok milliárdos nyerességgel zártak az elmúlt évekbenForrás: Origo

Bánki Erik azt mondta, hogy a lakás-takarékpénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékonyságú és az elmúlt időszakban,

nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna, miközben a programot működtetők és forgalmazók extraprofitra tettek szert.  

Extraprofit marad a pénztáraknálForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschlaeger

A törvényjavaslat szerint felmenő rendszerben vezetnék ki a programot, így az indítvány az eddig megkötött szerződéseket nem érinti,

azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás.

A konstrukció fennmaradhat, de a törvény hatályba lépését követően új lakás-takarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni.