Emlékérme sorozat jön az első világháború befejezésének évfordulóján

2018.10.15. 15:25

A Magyar Nemzeti Bank „Az első világháború befejezése" megnevezéssel 10 000 forintos címletű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki október 16-án. Ezzel a magyar katonák hősies helytállása, áldozatvállalása előtt tiszteleg az MNB a Nagy Háború befejezésének centenáriumán. Technikai újdonságként a színesfém emlékérme különleges, forint emlékérméknél eddig még nem alkalmazott fémszínű gépi patinázott kivitelben jelenik meg, erősítve a tematika hangulatát.

„Az első világháború befejezése" emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a megemlékezés, a tisztelgés az áldozatok előtt. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el.

Az emlékérmék előoldalát egy Európa-központú világtérképrészlet uralja, melyen az első világháború magyar katonák részvételével zajlott legjelentősebb ütközeteit egy-egy csillag és a települések bekeretezett neve jelöli. A szembenálló hatalmak, valamint a semleges országok megkülönböztetését három eltérő, a vereten megjelenített felületi kiképzés szolgálja.

Forrás: MNB

A térkép értelmezését a belső köríven olvasható „magyar katonák a nagy háborúban" bekeretezett felirat segíti. Külső körgyűrűben találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei: felső köríven a Magyarország, alsó köríven a 10 000 illetve 2000 forint értékjelzés, a középvonalon a BP. verdejel és a 2018-as verési évszám.

Az emlékérmék hátlapján is visszaköszön a külső körgyűrűs szerkezet. A hátoldal központi motívumaként egy lövészároki életkép elevenedik meg az első világháborúra jellemző állásháborút, a háború tragikumát, a katonák hősies helytállását, bajtársiasságát ábrázolva. A lövészárok kereszt formára emlékeztető alakja a kegyeletadást is sugallja. Az ábrázolás jobb oldalán található az emlékérmét tervező Bitó Balázs ötvösművész mesterjegye.

A külső körgyűrűben olvasható a „100 éve ért véget az első világháboró" felső körirat, míg alsó köriratként az 1918 - 2018-as évszámok szerepelnek. Az emlékérmék hamisítás elleni védelmét ezúttal is mikroírással készült biztonsági elem szolgálja: a felső és az alsó köriratot egymástól elválasztó egy-egy pontban legalább tízszeres nagyítás esetén látható mikroírásban a „BP." verdejel ismétlődik, pontonként négyszer.

Forrás: MNB

Mindkét emlékérme átmérője 37 mm, széle recézett.

A 10 000 forint névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készül. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: A 24 gramm súlyú ezüst érméből tükörfényes kivitelben 3000 darab, a 23,7 gramm súlyú színesfém érméből, különleges gépi patinázott kivitelben 10 000 darab verhető.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, az első világháború befejezésének 100. évfordulójára megjelenő ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékérme egy évig névértéken vásárolható meg 2018. október 16-tól a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.